Alianța Vestului: Oradea, Cluj-Napoca, Arad și Timișoara, își anunță primele proiecte

0

În primul trimestru al anului viitor, AVE va forma Asociaţia de Dezvoltare Interregională, partener al Guvernului, care urmărește să obțină un capitol dedicat de fonduri europene, obiectivul declarat al acestei asociaţii urmând a fi crearea unei prosperităţi reale în regiune, pentru stoparea migraţiei românilor în Occident şi aducerea înapoi a celor plecaţi, anunță News Week.

AVE are sediul la Timișoara și își propune să promoveze un set comun de infrastructuri specifice, printre cele mai importante fiind proiectele Autostrada Transilvania, Autostrada ViaCarpathia, Autostrada Timișoara-Belgrad, dezvoltarea unei conexiuni de tren de mare viteză între toate cele patru orașe, dezvoltarea unei rețele de transport public intraregional și interregional și creșterea mobilității ecologice în zona metropolitană prin proiecte de tip tren/ tramvai/ troleibuz/ autobuz electric/ metrou.

De asemenea AVE prevede și un pachet de facilități oferite agenților economici, susținerea parteneriatelor între universități, mediul de afaceri și administrația publică locală. De asemenea, susține construirea spitalelor regionale de urgență Cluj și Timișoara, ca poli de interconectare cu spitale județene.

Alianța Vestului a fost anunțată în septembrie 2018, la Timișoara, sub numele de Patrulaterala Vestului. Alianța dintre orașele Arad, Oradea, Cluj-Napoca și Timișoara își propunea inițierea unor proiecte mari, care ies din matca celor patru orașe și au impact regional și răsfrângere națională și europeană, împreună.

Consilierii locali din Timișoara au votat recent statutul și actul constitutiv, refăcute după Codul Administrativ și au stabilind primele obiective concrete.

Patrimoniul inițial al AVE este de 80.000 de lei, iar contribuțiile sunt egale pentru cei patru membri fondatori. Cele patru orașe mai plătesc o cotizație anuală stabilită la 0,5 euro/locuitor.

Primul președinte ale Alianței Vestului este primarul Timișoarei, Nicolae Robu, iar vicepreședinte este Călin Bibarț, actualul edil-șef din Arad.

Actul oficial de înființare al Asociației de Dezvoltare Intracomunitară Alianța Vestului (AVE) între Timișoara, Arad, Oradea și Cluj-Napoca, a fost semnat în decembrie, la Primăria Timișoara, de primarii Emil Boc, Ilie Bolojan, Gheorghe Falcă și Nicolae Robu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.