Pentru a împiedica abandonul școlar, Ministerul Educației vrea să extindă programul „Masă caldă” de la 50 la 100 de unități școlare

0

Ministerul Educației supune spre dezbatere un proiect prin OUG prin care elevilor și preșcolarilor să le fie acordată o masă caldă în fiecare zi, în valoare de 10 lei, copiilor din 100 de școli din țară.

100 de școli din toată țara se află pe lista Ministerului Educației, iar valoarea totală a proiectului este de peste 66 de milioane de lei.

„Caracterul de urgență al actului normativ este impus de: faptul că fiecare copil al României are dreptul la educaţie, însă statutul socio-economic al familiilor din care provine mare majoritate a copiilor de vârstă şcolară nu le permite nici măcar asigurarea zilnică a unui pachet pentru a fi prezenţi la orele de curs, aspect ce constituie o situaţie extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată, impunându-se adoptarea de măsuri imediate pe calea Ordonanţei de urgenţă”.

Măsura va fi aplicată odată cu intrarea în vigoare a OUG și până la finalul anului 2020.

„Pentru menţinerea sănătăţii preşcolarilor şi elevilor în cadrul Programului – pilot se vor distribui numai produse alimentare obţinute în unităţi autorizate/ înregistrate sanitar – veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitar – veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare”.

Inințiatorul mai arată că aplicarea a acestui proiect pilot prevăzut de OUG va asigura premisele accesului egal și nediscriminatoriu la educație al tuturor copiilor, indiferent de mediul rezidențial de apartenență sau de situația socio-economică.

Iniţiatorii proiectului afirmă că, dacă anterior implementării Programului, în anul şcolar 2016-2017, s-a înregistrat o rată a abandonului şcolar de 6,1%, în urma derulării Programului-pilot, aceasta a scăzut la 4,3% , ajungând ca la finele anului şcolar 2017-2018, să fie de 1,3%.

Acest proiect a apărut în contextul în care un număr mare de elevi se află în situație de eșec școlar sau abandonează sau părăsesc timpuriu școala, frecventarea școlii fiind direct influențată de condițiile socio-economice și geografice defavorabile (distanțe mari și/sau trasee dificile de la domiciliu la unitatea de învățământ, lipsa mesei de prânz).

Sursă Foto: Inquam Photos

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.