Preasfințitul Părinte Iustin a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Biserica Ortodoxă ”Adormirea Maicii Domnului”. Credincioși sătmăreni, alături de reprezentanți ai autorităților locale, au umplut până la refuz lăcașul de cult

0

În cea de-a doua zi de Crăciun, la Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” dinmunicipiul Satu Mare s-a săvârșit SfântaLiturghie Arhierească, oficiată de către Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, alături de 13 preoți în sobor și 4 diaconi, din municipiu.

De la fiecare parohie, din municipiu a fost prezent câte un reprezentant.

 

Corul „Theologos„ al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului a cântat alături de corul bisericii ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” și de asemenea corul copiilor de la biserică, cântece bisericești și colinde.

După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Iustin a rostit un cuvânt de învățătură și o predică, în care a vorbit despre însemnătatea praznicului, despre motivul acestei sărbători creștine a nașterii lui Iisus Hristos.

 

Preasfințitul Iustin al Maramureșului și Sătmarului i-a îndemnat pe credincioși să-și manifeste credința și să fie mai tari în credință și să nu le fie rușine să-l mărturisească pe Hristos prin vorbe, dar mai ales prin fapte.

”Să fim exemple personale pentru cei din jur”, a transmis și preotul paroh al bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, Cristian Boloș.

De asemenea, preotul Cristian Boloș a transmis că Preasfințitul Iustin a afirmat că, în special, în județul nostru se vede o unitate deosebită între religii. ”Românii cu maghiarii se înțeleg foarte bine. Și ortodocșii cu catolicii se înțeleg foarte bine, și cu reformații. Nu sunt divergențe, nu sunt certuri”, a afirmat preasfințitul Iustin, prezent în municipiul Satu Mare.

Preasfințitul a conferit pentru Catedrala Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, pentru preoții bisericii și pentru credincioși, ordinul “Crucea Justinian Arhiepiscopul”și o medalie omagială având în vedere lucrările de restaurare realizate la Catedrala sătmăreana dar și faptul că anul 2019 a fost declarat anul omagial al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari.

 

De asemenea, părintele bisericii „Adormirea Maicii Domnului” a dorit să precizeze că, fără credincioși, nu ar fi putut realiza tot ceea ce s-a realizat la Sfânta biserică, făcând referire la lucrările efectuate.

 

In cuvântul sau de învățătură, Preasfintitul Parinte Iustin a remarcat armonia care există în Satmar, având în vedere că este un județ multietnic și pluriconfesional.

 

In final, preoții slujitori ai Catedralei, pr. Cristian Bolos si pr. Radu Simonca, i-au înmânat Preasfintitului Iustin o icoană, frumos pictată, cu Sfântul Arhidiacon Stefan, care este sărbătorit mâine, Sf. Ștefan fiind ocrotitorul tinerilor.

De asemenea, părintele Boloș a declarat că s-a bucurat că astăzi a fost atât de multă lume prezentă la Sfânta Liturghie.

Prefectul județului Satu Mare, Radu Bud, a participat, așa cum se cuvine, la liturghia săvârșită la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” și l-a întâmpinat pe Preasfințitul Iustin din partea Instituției Prefectului.

Prefectul a transmis că este vorba despre o cutumă și i se pare firesc ca Prefectul județului Satu Mare să-l întâmpine pe Preasfințit.

 

”Există o cutumă  în relația cu episcopia Maramureșului și a Sătmarului, astfel încât, de fiecare dată, de Paști și de Crăciun, în a doua zi, episcopul participă la una dintre parohiile sătmărene. Astăzi a venit rândul parohiei „Adormirea Maicii Domnului”, unde slujește preotul paroh, pe care în cunoaște toată lumea, Cristian Boloș, un preot tânăr și deosebit de activ. În curând, vor avea loc și sfințirea lucrărilor de la această frumoasă catedrală, din fonduri europene, undeva în primele luni ale anului viitor. A fost o slujbă foarte frumoasă,  la care au participat enoriașii, eu am participat cu multă plăcere”, a declarat prefectul județului Satu Mare, Radu Bud.

 

Alături de Prefect, a fost prezent și noul Director al Cancelariei PrefecturiiAdrian Cozma.

 

 

Este o mare bucurie că astăzi, în a doua zi de Crăciun, putem fi împreună, un număr atât de mare de credincioși. Este o dovadă in plus că sătmărenii sunt buni-creștini și respectă tradițiile și cultura noastră creștină străveche. Nașterea lui Iisus este o sărbătoare a bucuriei și a familiei, cea mai frumoasă sărbătoare din an. Ne-a bucurat prezenta Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, în mijlocul sătmărenilor. Dumnezeu să ne dea sănătate, putere și înțelepciune, tuturor sătmărenilor în anul ce vine!”, a transmis dl. Cozma.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.