Top 40 cele mai bune orașe pentru afaceri, din România. Satu Mare se află spre coada clasamentului

0

Forbes România a făcut topul „Best Cities 2019”, adică cele mai bune orașe pentru afaceri, din România, în 2019. În top 41 al celor mai bune orașe pentru afaceri, Satu Mare se află pe cea de-a 33-a poziție și surclasează Baia Mare.

Topul Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri din România a ajuns la a șaptea ediție. Schimbările față de anul trecut sunt importante, cu atât mai mult cu cât numărul criteriilor luate în calcul este cel mai extins de până acum.

Metodologia prin care au fost departajate orașele – au fost analizate pe de o parte performanțele pe care le-au avut reședințele de județ, polii de business din fiecare unitate administrativă, dar și rezultatele înregistrate la nivelul întregului județ – este bazată pe criterii precum: Produsul Intern Brut, salariul mediu, stocul de investiții străine directe, rata șomajului, numărul de firme active, cifra de afaceri și profitul net mediu, dar și rețeaua de drumuri publice modernizate și căile ferate, precum și stocul de locuințe sau numărul de unități de învățământ. Toți acești indicatori au fost corelați cu dimensiunea populației și au fost acordate anumite bonificații pentru zonele care aveau unul sau mai multe aeroporturi în apropiere, dar și pentru cele care aveau în derulare mai multe proiecte de tip smart-city.

Pe primul loc în topul cele mai bune orașe pentru a deschide o afacere este București, urmat de Timișoara, Cluj-Napoca, și Arad. Topul continuă cu Alba Iulia pe a cincea poziție, Sibiu, Brașov, Oradea, Constanța și Iași.
În acest tip, orașul Satu Mare se află pe poziția 33 și surclasează o poziție Baia Mare, care se află pe 34.

Datele statistice au ca surse Institutul Național de Statistică, Comisia Națională de Strategie și Prognoză, Oficiul Național al Registrului Comerțului, Ministerul Finanțelor Publice și termene.ro.

Dincolo de evoluțiile mai mult sau mai puțin spectaculoase, scopul acestui clasament rămâne același: identificarea discrepanțelor economice dintre principalele orașe din România, a avantajelor pe care le oferă acestea pentru posibilii investitori și, în cele din urmă, pentru atingerea potențialului pe care fiecare dintre orașe și comunități îl are din perspectiva nivelului de trai.

33. S a t u  M a r e

Regiune de dezvoltare: Nord-Vest

Populație județ: 389.146

PIB/capita în 2018 (mii lei): 28,9

Salariu mediu net lunar 2018 (lei): 2.231

ISD/capita (mii euro): 407

Șomaj la sfârșit de an 2018 (%): 2,9

Firme active la 1.000 de locuitori:  22,8

Număr de magazine Penny Market: 5, sunt datele oferite de Forbes.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.