31 decembrie 1889 – 130 de ani de la moartea scriitorului Ion Creangă

0

Ion Creangă, scriitor și mare clasic al literaturii române, s-a născut la 1 martie 1837/10 iunie 1839 în satul Humuleşti, din judeţul Neamţ, și a încetat din viață pe 31 decembrie 1889, la Iași, după o lungă suferinţă.

Astăzi, 31 decembrie 2019, se împlinesc 130 de ani de la moartea scriitorului Ion Creangă. Viaţa acestuia nu a fost deloc aşa de idilică precum a zugrăvit, ca nimeni altul, copilăria în celebrele sale „Amintiri“.

Debutul literar al lui Ion Creangă a avut loc în 1875, în revista “Convorbiri literare”, cu “Soacra cu trei nurori”, după ce îl cunoscuse, în 1874, pe Mihai Eminescu, cel care care l-a introdus la Junimea. Aici a apărut, în scurt timp, şi “Capra cu trei iezi”. Până în 1878, au fost publicate şi celelalte poveşti, citite toate în cenaclul Junimea, “unde autorul era gustat pentru anecdotele corosive, spuse ‘pe uliţa mare'”, arată volumul “Istoria Literaturii Române”, Ed. Minerva, 1982, potrivit unui documentar realizat de Agerpres.

În “Convorbiri literare” au apărut şi “Inul şi cămeşa”, “Poveste”, “Păcală”, “Acul şi barosul” și “Ursul păcălit de vulpe”.

“Amintiri din copilărie”, opera sa capitală, a apărut tot în “Convorbiri literare”: primele două părţi în 1881, iar a treia, în 1882. Partea a IV-a a “Amintirilor din copilărie”, citită de Creangă în cercul literar al poetului N. Beldiceanu, din Iaşi, a fost tipărită postum, în 1892.

În “Convorbiri literare” au apărut şi basmele “Punguţa cu doi bani”, “Dănilă Prepeleac” şi “Povestea Porcului” (1876). În 1877 a publicat în revistă povestirea “Moş Nichifor Coţcariul”, care în acelaşi an a apărut şi în broşură, “Povestea lui Stan Păţitul”, “Povestea lui Harap-Alb” şi “Fata babei şi fata moşneagului”.

”Amintiri din copilărie” reprezintă partea cea mai personală a operei lui Creangă, care i-a conferit reputaţia de mare prozator.

Foto:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.