Benzina și motorina s-au ieftinit de la 1 ianuarie. Un plin costă cu aproape 20 de lei mai puțin

0

De la 1 ianuarie 2020, un litru de carburant costă cu 32 de bani mai puțin, ca urmare a eliminării supraaccizei la carburanți. Deși reducerea preconizată era mai mare, de 45 de bani pe litru, ministrul de Finanțe a publicat, marți seară, o nouă grilă a accizelor, care au fost actualizate cu inflația, așa cum prevede Codul Fiscal, ceea ce a făcut ca la pompă prețurile să scadă mai puțin.

Ca urmare a eliminării supraaccizei, un plin costă astăzi cu aproape 20 de lei mai puțin.

Reducerea a fost însă mai mică decât cea preconizată ca urmare a publicării în Monitorul Oficial pe 30 decembrie a legii prin care se elimină supraacciza la carburant, introdusă în 2014. Potrivit legii promulgate de președintele Klaus Iohannis și votată de Parlament, nivelul accizelor a scăzut de la 2.038 lei/1.000 de litri pentru benzină la 1.656 lei și de la 1.895 de lei/1.000 litri pentru motorină la 1.518. Potrivit economica.net, aceste niveluri ale accizelor erau sub nivelul minim obligatoriu din Uniunea Europeană.

Pe 31 decembrie, Ministerul de Finanțe a publicat pe pagina sa de Internet alte niveluri pentru accizele la carburant aplicabile de la 1 ianuarie 2020. Potrivit MFP, „s-a procedat la actualizarea cu creșterea prețurilor de consum comunicată oficial de Institutul Național de Statistică”. Cu alte cuvinte, Ministerul Finanțelor a ajustat nivelul acestei taxe cu rata inflației din ultimul an, așa cum cere Codul Fiscal. Astfel, nivelurile finale ale accizelor sunt de 1.773 de lei/1.000 de litri pentru benzina fără plumb și de 1.625 de lei/1.000 de litri pentru motorină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.