SUA și Iran se amenință reciproc, cu ocazia funeraliilor generalului Soleimani. Temeri de un război cu implicații globale

0
Supporters of the Hashed al-Shaabi paramilitary force and Iraq's Hezbollah brigades pose for a picture next to a poster of Iranian military commander Qasem Soleimani (portrait) during a funeral, for Soleimani and Iraqi paramilitary chief Abu Mahdi al-Muhandis killed in a US air strike, in Baghdad's district of al-Jadriya, in Baghdad's high-security Green Zone, on January 4, 2020. - Thousands of Iraqis chanting "Death to America" joined the funeral procession for Iranian commander Qassem Soleimani and Iraqi paramilitary chief Abu Mahdi al-Muhandis, both killed in a US air strike. The cortege set off around Kadhimiya, a Shiite pilgrimage district of Baghdad, before heading to the Green Zone government and diplomatic district where a state funeral was to be held attended by top dignitaries. In all, 10 people -- five Iraqis and five Iranians -- were killed in Friday morning's US strike on their motorcade just outside Baghdad airport. (Photo by Ahmad AL-RUBAYE / AFP)

La ordinul Președintelui SUA, Donald Trump, un atac cu 4 rachete, lansate de pe o dronă Reaper MQ-9, a dus la uciderea generalului Qasem Soleimani, șeful ”Forțelor Quds”, o unitate a Gărzii Revoluționare Iraniene, specializată în război neconvențional și operații militare de intelligence.

În sprijinul ordinului de eliminare a generalului iranian, Trump invocă informații de la serviciile de informații americane, conform cărora, după atacul asupra Ambasadei americane, Soleimani pregătea și alte atacuri asupra unor ținte americane.

Invocând faptul că ar fi vorba de informații clasificate, nici Trump, nici Mike Pompeo, care e titularul importantului portofoliul de ”Secretary of State” în cabinetul Trump, nu au oferit alte detalii, în sprijinul deciziei bruște de eliminare a lui Soleimani, în apropierea Aeroportului din Bagdad.

Președintele Iranului, Hassan Rouhani și liderul suprem al Iranului, Ayatollah-ul Ali Khamenei au promis public răzbunare pentru ceea ce ei numesc drept ”un act de terorism statal”.

În timp ce Americanii se tem de atacuri cibernetice, hackerii iranieni fiind celebri pentru atacurile malware la nivel global – în 2012-2013, ca urmare a impunerii unor sancțiuni de către SUA, Iranului, hackerii iranieni au atacat Bursa americană și unele bănci importante (Bank of America, de exemplu, a avut site-ul offline, ca rezultat al unor astfel de atacuri dinspre Iran).

Liderii Iranului vorbesc de ”atacuri sângeroase” la 35 de ținte americane. Trump le-a replicat, la rându-i, cu amenințări similare: președintele SUA vorbește de lovituri rapide asupra a 52 de ținte, ce reprezintă elemente de identitate culturală și națională pentru Iran, dacă Statele Unite vor fi atacate de Iran.

La rândul său, opoziția din SUA, prin vocea lui Nancy Pelosi, Președinta Camerei Deputaților – for legislativ, care a votat pentru inițierea procedurii de suspendare a lui Trump, pe motiv de abuz de putere – a anunțat public că așteaptă clarificări din partea Administrației Trump, în ceea ce privește decizia de eliminare a generalului iranian.

Duminică, la Bagdad, a avut loc o procesiune funerară în onoarea lui Soleimani, după care trupul generalului a fost transportat în Iran. Ca de obicei, la astfel de evenimente, s-a strigat ”Moartea Americii” și Israelului.

În jurul uciderii generalului Soleimani, încă planează multe întrebări.

Politicieni și analiști politici, deopotrivă, consideră că este un eveniment ce va avea un serios impact, producând tulburări în regiune.

 

Printre politicienii români, care au avut un punct de vedere în această chestiune, este și europarlamentarul PMP, Traian Băsescu, care a argumentat că Iranul se poate gândi să atace un aliat al SUA, iar România se poate bucura că are scutul de la Deveselu pe teritoriul său:

Acum îl putem lua şi pe Putin la Deveselu, să vadă că sistemul de acolo e orientat în primul rând pentru a preveni lovituri ale Iranului. În momentul de față a devenit mai actual ca oricând scutul, că o nevoie de securitate, nu doar pentru România, ci pentru toată regiunea pe care scutul o protejează. Să sperăm că în curând va fi gata şi investiţia din Polonia, ceea ce va genera securitate în aproape toate ţările Uniunii Europene”, a declarat Traian Băsescu la Digi 24

 

Departamentul Apărării al Statelor Unite au dat publicității un comunicat, în care asumă și explică decizia de eliminare a lui Soleimani…

„La ordinul președintelui, armata americană a întreprins acțiuni defensive decisive pentru a proteja personalul american în străinătate în urma uciderii lui Qasem Soleimani, șeful Forței Revoluționare a Gărzii Revoluționare Iraniene- Forțele Quds, desemnată de SUA ca organizație teroristă.

Generalul Soleimani a dezvoltat activ planuri de atac pentru diplomații americani și membrii serviciilor din Irak și din toată regiunea. Generalul Soleimani și forța sa Quds au fost responsabili pentru moartea a sute de membri ai serviciului american și ai coaliției și rănirea a altor mii.

El a orchestrat atacuri asupra bazelor coaliției din Irak în ultimele câteva luni – inclusiv atacul din 27 decembrie – care a culminat cu moartea și rănirea a doi oameni, din personalul suplimentar american și irakian. Generalul Soleimani a aprobat, de asemenea, atacul asupra Ambasadei SUA la Bagdad, care a avut loc săptămâna aceasta. Lovitura aeriană a avut drept scop descurajarea planurilor viitoare de atac ale Iranului. Statele Unite vor continua să ia toate măsurile necesare pentru a ne proteja oamenii și interesele noastre oriunde s-ar afla în întreaga lume. ”, a transmis Department of Defence.

 

Trebuie spus că Soleimani însuși nu s-a așteptat vreodată că SUA ar încerca să-l ucidă, printr-un astfel de atac… ”Americanii mă pot găsi oricând, dar nu îndrăznesc să mă lovească”, declara, frecvent, fostul general Soleimani…

 

Surse foto: cnn, foxnews, aljazeera

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.