Anul 2020, anul parcurilor la Oradea. Primăria își propune amenajarea a şase zone verzi, proiecte cu finanțare europeană

0

Până la finalul anului 2020, Primăria Oradea dorește să crească suprafaţa verde a municipiului cu încă 12 hectare. În acest sens, se dorește amenajarea a şase zone mari de recreere în cartierele oraşului.

Pentru a transforma spațiile degradate în zone verzi, Primăria a pregătit proiecte cu finanţare europeană pentru amenajarea celor 6 parcuri. Aceste parcuri vor fi amenajate pe străzile Barcăului, Coriolan Pop, Ion Bogdan (lângă sediul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri), Aurel Covaci (în cartierul Soarelui), respectiv unul în cartierul Grigorescu.

Amenajarea parcului de pe strada Barcăului, o lucrare de 7,7 milioane de lei, a debutat în noiembrie a anului 2019. Până în luna mai, pe terenul de 3,8 hectare va fi amenajată o zonă de fitness în aer liber, cu aparate pentru persoane cu dizabilităţi şi spaţii de joacă pentru copii, zonă care va avea pistă de alergat, toaletă publică şi reţea de internet wireless.

Celelalte patru coridoare verzi sunt încă în faza de proiectare. Licitaţiile pentru aceste lucrări au demarat cu întârziere deoarece Primăria Oradea a primit iniţial acceptul autorităţilor centrale pentru finanţarea lor din fonduri europene, dar ulterior avizul a fost retras. Motiv a fost acela că Oradea ar fi accesat deja o sumă prea mare.

În final, municipalitatea şi-a asumat plata lucrărilor din bugetul local, potrivit Bihoreanul.ro

Pentru ultimele patru parcuri, licitaţiile de proiectare şi execuţie au fost câştigate de o firma sătmăreană: Saminstal. Aceasta va executa lucrări în valoare de 10 milioane lei pentru amenajările de pe străzile Coriolan Pop (o suprafaţă de 0,8 hectare), Ion Bogdan (1,4 hectare) şi Aurel Covaci (3,1 hectare), respectiv 5,9 milioane lei pentru cel din cartierul Grigorescu (1,2 hectare), potrivit surse citate.

Parcul din cartierul Grigorescu va fi cel mai spectaculos, iar asta pentru că va avea o fântână arteziană cu lumini, în jurul căruia se vor planta copaci şi se vor amenaja zone de sport şi de promenadă.

Celelalte trei parcuri vor avea şi ele zone de relaxare şi spaţii de joacă. Unul dintre parcuri, cel din cartierul Veteranilor va avea şi mese de ping-pong şi şah.

Toate aceste lucrări vor începe în 2020 şi au termene diferite de execuţie de la 5 la 10 luni.

Parc-şcoală

Edilu Oradiei, Ilie Bolojan, alături de echipa sa din Primărie, au pregătit proiectul pentru un parc nou în cartierul Nufărul. Va fi amenajată, pe bani europeni, o grădină ce va avea atât rol educativ cât şi recreativ.

Suprafața se întinde pe 5 hectare, parcul va avea o grădină botanică cu plante tropicale, o casă a fluturilor, un centru de cercetare, un restaurant cu bibliotecă botanică, un muzeu botanic, locuri de joacă pentru copii de vârste diferite şi un pavilion pentru organizarea unor evenimente, de la petreceri de vară până la concerte. Cele două parcuri Salca vor forma cea mai mare zonă verde din Oradea, potrivit Bihoreanul.ro.

De asemenea, în 2019, primăria oradea a dat ordin de începere a construirii unui parc pe strada Morii, o Promenadă, pe o suprafaţă de 1.800 mp, cu zone de odihnă, de mişcare şi de joacă. Valoarea investiţiei este de 590.000 lei.

Totodată administrația locală de la Oradea a mai pus la cale o Promenadă de pe malul stâng al Crişului Repede, în centrul oraşului. Acestă investiţie este aproape de finalizare, investiție pe care am prezentat-o și noi pe sătmăreanul.ro cu ceva timp în urmă.

Surse: Bihoreanul.ro & oradea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.