Importăm lapte din Ungaria sau Polonia, iar asta îi duce pe fermierii români în faliment, inclusiv pe cei din Satu Mare

0
Ferma agricola, in comuna Contesti.

Anul agricol 2019 a fost unul bun în majoritatea zonelor ţării, inclusiv în județul Satu Mare, potrivit unor informaţii oficiale. O mare problemă cu care se confruntă fermierii din întreaga ţară o reprezintă imposibilitatea valorificării costurilor reale a roadelor muncii lor, atât în ceea ce privește sectorul vegetal, cât şi la zootehnie.

Potrivit Informația TV, producţiile obţinute în 2019  la cereale s-au vândut fără a duce fermierului acel plus care să-i asigure o convenabilă reluare a ciclului de producţie, afirmă sursa citată.

Nici cei din zootehnie n-au avut mai mult noroc să vândă animale şi produse la preţuri cât mai atractive. Potrivit aceleași publicații, carnea de vită n-a fost la mare căutare în anul 2019 și nici crescătorii de oi nu s-au lăudat cu un an bun în ceea ce privește vânzarea de oi.

Atât preţurile  la oi cât și la miei, nu au ajuns putut acoperi integral costurile de producţie. De asemenea, exporturile au fost blocate o bună perioadă, iar acest fapt a împins zootehnia spre prăpastie, astfel că nici laptele, caşul sau lâna n-au fost valorificate la potenţialul existent.

În felul acesta, numeroşi crescători de bovine în special, au trecut la lichidarea efectivelor, fără a mai lua în seamă pierderile pe care le-au înregistrat.

Această tendinţă de lichidare a efectivelor s-a resimţit şi în județul Satu Mare, după o analiză făcută de către cei de la Informația Tv.

Se pare că mai mulţi crescători de vaci de lapte au vândut animalele doar ca să scape de calvarul pe care-l aducea valorificarea laptelui.

Fermierii nu mai pot accepta să vândă laptele materie primă la un preţ extrem de mic, iar apoi, ca produs finit, roadele muncii lor să se regăsească pe rafturi la preţuri de 3-4 ori mai mari. Pierd atât fermierul cât şi consumatorul.

În felul acesta, o serie de procesatori nu altă șansă și preferă să aducă lapte din Ungaria şi Polonia, chiar dacă sunt semne de întrebare în ceea ce priveşte calitatea laptelui, potrivit sursei citate. Se naşte întrebarea firească – oare până când vor fi obligaţi fermierii români să umple conturile procesatorilor şi ale comercianţilor?

Nici în anii trecuți fermierii nu au dus-o mai bine.

În 2018, pro­prie­tarul fermei de vaci din România a renunţa la creşterea a 150 de vaci din fer­mă, precum şi la propria uni­­tate de procesare lac­ta­te pen­tru că nu găsea pia­ţă de desfacere pentru pro­du­sele sale din cauza importurilor masive.

Pe atunci, fermierul povestea pentru ZF.ro că de mai multe luni are tone întregi de brânză pe stoc pe care nu o poate  vinde nici măcar la prețul de 7 lei kilogramul. Acesta a povestit că făcuse o in­vestiţie de circa 11.000 de euro într-o uni­tate de procesare, iar cea a vândut a fost cu ”țârârita”.

Fermierii afirmă că supermarketu­rile nu vor marfă românească. Numai în anul 2017, România a importat 74.000 de tone de brânză, echivalentul a peste 3.000 de camioane încărcate cu brânză, potrivit datelor CLAL, o companie ita­lia­nă care oferă consul­tanţă pe piaţa lac­ta­telor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.