Unul dintre cei mai buni circari din România, Gheorghe Horotan, este sătmărean și are o poveste de viață incredibilă

0

Sătmăreanul Gheorghe Horotan, unul dintre cei mai buni circari din România,și-a povestit întreaga viață pentru publicația Libertatea. Gheorghe Horotan este sătmărean, mutat la București, iar la 27 de ani a suferit în Polonia un accident teribil: compresarea măduvei spinării şi deplasarea coloanei cervicale.

A fost pasionat de gimnastică, s-a apucat de circ și a pus bazele unei trupei de trapez cu sportivi de la Steaua și Dinamo. În timpul unui antrenament înaintea unui show din Polonia a suferit o accidentare gravă, a fost apoi operat de urgență dar n-a mai primit prea multe șanse de viață.

Și-a revenit după mai mulți ani, s-a angajat şofer pe microbuz, apoi taximetrist în București. Acum are 75 de ani și își trăiește bătrânețea într-un scaun cu rotile, în cartierul Militari, din sectorul 6, în București.

Sătmăreanul Gheorghe Horotan are 75 de ani și a povestit jurnaliștilor de la Libertatea că „în tinerețe am fost unul dintre cei mai mari circari pe care i-a avut România”, iar „Copilăria mi-am trăit-o acolo unde se pune harta României în cui, la Satu Mare.

Eram înnebunit de gimnastică, aşa că în 1958 călca pentru prima dată în sala de sport. A făcut parte din lotul naţional de tineret. Dar, în gimnastică pe la 25 de ani eşti considerat un bătrânel, așa că s-a lăsat și a decis să plece să-mi caut de muncă.

Atunci, la fel ca şi acum, cele mai iubite echipe erau Steaua şi Dinamo, din Bucureşti, iar pentru locul 3 se luptau Clujul şi Timişoara.

„După ce-am renunţat la gimnastică, împreună cu mai mulţi colegi am decis să ne apucăm de circ! Când eram la Satu Mare au venit foarte multe circuri din Italia, Ungaria și Bulgaria la noi. Mereu mă ascundeam pe sub cortul artiştilor ca să le văd reprezentaţiile. Când ne prindeau paznicii ne goneau imediat. Nu ne lăsau deloc acolo”, spune Horotan.

Venind de la Dinamo a decis să pună bazele unei trupei de trapez: „După trei luni de muncă zilnică am început să facem furori. Ştiam că facem show, iar când aveam exerciţiile de pregătire toţi artişti din circ veneau să ne vadă. Era o mândrie şi credeam în noi. Aşa începuse succesul nostru, spune el.

Gheorghe Horotan a fost considerat în anii ’70 în top 3 mondial, după doi ruşi şi urmat de un american şi un mexican. Sătmăreanul a avut parte de o adevărată dramă mai apoi.

„Am plecat în Polonia, la un nou spectacol, alături de mari trupe ale circului mondial. Aveam mereu sala plină, toată lumea era înnebunită după noi. Ne aplaudau la scenă deschisă de fiecare dată. Cu fix două săptămâni înainte de a ne întoarce în România, într-o seară, după terminarea exerciţiilor mele, colegii au început să facă triplusalt la plasă”, spune. „Pentru a le fi mai uşor au lungit trapezul cu jumătate de metru.

După ce și-au terminat exercițiile au uitat să-l modifice așa cum îl găsiseră. A doua zi, am mers liniștit la reprezentaţie în faţa a sute de oameni. Când am început numărul mi-am dat seama că ceva nu e în regulă, dar am continuat! Ce greșeală!

Simțeam ceva ciudat! Și urma desprinderea… De aici începe tragedia!”, povesteşte cu lacrimi în ochi.
m scăpat de 12 ori de la moarte, sunt mai ceva ca o pisică, despre care se spune că are 9 vieţii! Dacă nu înţepeneam în Polonia, probabil aveam un viitor senzaţional şi o carieră de succes”, a relatat Gheorghe Horotan, conform Libertatea.

Medicii nu i-au dat nicio șansă. «Ăsta nu mai are nici o şansă, o să moară!», spuneau ei.

”Eu înţelegeam şi vorbeam polonă şi i-am răspuns: «Doar Dumnezeu are dreptul să-mi zică dacă o să mor, nu dumneata!». Gheorghe Horotan: „Imediat şi-a dat seama de greşeala pe care a făcut-o şi şi-a cerut scuze. Din acel moment am început să lupt pentru viaţă! O lună „am stat în spital pentru recuperare. Nici aparatul de radio de pe noptieră nu puteam să-l deschid cu degetul, o făceam cu limba!”, a mai povestit sătmăreanul.

Gheorghe Horotan nu și-a întemeiat o familie la București, unde avea o prietenă care îl aștepta la întoarcerea în țară. pe atunci. La întoarcerea în ţară am venit cu verighetele pentru a se căsători cu prietena lui, dar i-a fost ruşine să mai fac pasul acesta pentru că voia ca femeia să aibă o viaţă chinuită alături de el. Dar norocul a fost de partea sa, iar aa nu a fost de acord şi s-au căsătorit.

De atunci, fostul circar și-a dat seama că poate să trăiască şi i-i contrazis pe medicii polonezi care nu îi dădeau nicio șansă.

Sursă: libertatea.ro

Foto: Libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.