7.300 de euro de la Guvern pentru ca familiile cu mulţi copii să-şi cumpere maşini cu 7 locuri

0

Potrivit unei propuneri legislative aflată în dezbatere la Parlament, de la 1 iulie 2020, familiile cu trei sau mai mulţi copii şi-ar putea cumpăra o maşină nouă, nepoluantă, cu ajutorul unor sume nerambursabile din partea statului, prin programul „Un autoturism pentru fiecare familie“.

Propunerea Guvernului ar ajuta familiile numeroase care au nevoie de un autoturism cu minim şapte locuri, oferind sume de până la 35.000 de lei. Pentru a intra în acest program autoturismele achiziţionate trebuie să fie obligatoriu foarte puţin poluante, de tip EURO 5 sau EURO 6.

Siguranţa primează   „Importanţa achiziţionării unei maşini noi este punctul de bază al programului întrucât acestea sunt construite conform ultimelor standarde de siguranţă, ceea ce în viaţa unei familii reprezintă cel mai important criteriu în alegerea unei maşini “, se arată în motivarea propunerii legislative, potrivit adevărul.ro.

În document se precizează că lipsa unei oferte de finanţare adecvate familiilor numeroase în ceea ce priveşte sectorul auto afectează nivelul de trai al populaţiei. „De cele mai multe ori, alegerea unei maşini are la bază raţionamente estetice şi financiare. Însă atunci când apar copiii, contează foarte mult alegerea unei maşini care asigură atât confortul, cât şi siguranţa pentru întreaga familie“, se mai arată în document.

În expunerea de motive se precizează că în cazul familiilor care au în îngrijire unul sau mai mulţi copii cu dizabilităţi, o maşină de tip monovolum cu un portbagaj voluminos este indicată mai ales pentru transportul echipamentelor tehnico-medicale, cum ar fi fotoliul rulant, cadrul sau cârjele.

Persoanele care s-ar putea înscrie în programul „Un autoturism pentru fiecare familie“ vor fi nevoite să îndeplinească mai multe condiţii. Beneficiarii vor fi obligatoriu cetăţeni români, cu domiciliul în România, care la data solicitării finanţării nerambursabile au în întreţinere sau îngrijire trei sau mai mulţi copii, arată avocatnet.ro.

Solicitanţii trebuie să nu înregistreze obligaţii financiare la buget sau restanţe la plata unor credite bancare. Astfel, persoanele care cer acești bani sunt obligate să îşi asume în scris plata diferenţei până la preţul final de vânzare a autovehiculului cumpărat.

Pe piaţa din România aceste maşini pleacă de la preţuri minime de 16.000 de euro, dar pot ajunge uşor şi la 35.000 de euro. Cum suma pe care o dă statul echivalează aproximativ 7.300 de euro, un simplu calcul ne arată că cei care vor intra în acest program vor fi obligaţi să aibă fonduri proprii de cel puţin 9.000 de euro, potrivit sursei citate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.