Deținuții apți de muncă ar putea fi obligați să lucreze

0

Liderul deputaților PNL Florin Roman a depus în Senat un proiect care obligă persoanele condamnate și apte de muncă să lucreze, în raport cu tipul regimului de executare a pedepsei.

„Persoanele condamnate pot participa, în funcţie de posibilităţile penitenciarului, la cursuri de instruire şcolară sau universitare, în condiţiile protocolului de colaborare încheiat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, ţinându-se cont de nevoile prioritare de intervenţie identificate, de starea de sănătate, de tipul regimului de executare şi de măsurile de siguranţă aplicate”, conform legii mai sus menţionate.

„Cei care vor să beneficieze de liberare condiţionată timpurie trebuie să muncească” Liberalul argumentează că deţinuţii nu doar că au dreptul de a munci, ci şi această obligaţie, în cazul în care vor să beneficieze de liberare condiţionată timpurie.

„În calitate de deputat, am depus o initiaţivă legislativă, prin care persoanele condamnate au dreptul, dar şi obligaţia de a munci în acord cu calificarea lor profesionala, în condiţiile stabilite de penitenciarele unde sunt încarcerate. Persoanele condamnate nu au doar dreptul de a munci, ci şi obligaţia de a presta o muncă, pentru cei apţi, dacă doresc să beneficieze de liberare condiţionata mai timpurie”, a anunţat Florin Roman, într-un comunicat de presă.

Liderul deputaţilor PNL mai spune că această obligaţie este deja prevăzută în legislaţia unor ţări europene precum Franţa, Danemarca sau Ungaria. „Ţări europene cu tradiţie în respectarea drepturilor deţinuţilor, cum sunt Danemarca, Franţa sau vecinii maghiari, au statuat deja in legislatie obligativitatea muncii pentru deţinuţii apţi de munca.

In paralel, proiectul legislativ iniţiat prevede dreptul şi obligaţia persoanelor condamnate sa participe la cursurile invatamantului general obligatoriu pentru cei care e cazul, dar şi la cursuri de pregătire profesionala. Din cei peste 20.000 de deţinuţi aflaţi in penitenciare, circa 15.000 sunt apţi de munca”, a conchis Roman.

Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.