Declarații ale Președintelui Iohannis: ”Alegeri în două tururi la primari! Trebuie să se revină și la alegerea președintelui CJ din rândul consilierilor județeni”

0

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut joi, 16 ianuarie a.c., la Palatul Cotroceni, declarații de presă.

 

Cele mai interesante declarații:

 

 Astăzi Guvernul a decis să își angajeze răspunderea pe modificarea Legii alegerilor primarilor. În speță, se dorește revenirea la alegerea în două tururi, care este absolut corectă, democratică și normală. Este o alegere foarte potrivită (…) Este, după părerea mea, calea corectă de alegere a unui primar în două tururi, în așa fel încât cel puțin jumătate plus unul din alegătorii din comunitate să aleagă persoana care va fi primar. În acest sens, îi încurajez să meargă mai departe”.

 

Jurnalist: PSD și UDMR acuză faptul că astfel de modificări ale legislației electorale ar fi neconstituționale și nici nu respectă recomandările Comisiei de la Veneția.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: ” Nu, nu este nici neconstituțional, nici măcar nu contravine normelor Consiliului Europei. Este o modificare care dă mai multe opțiuni alegătorului și nu mai puține opțiuni. Deci, nu este o modificare în sensul restrângerii unor drepturi sau a unor oportunități. Dimpotrivă, se revine la alegerea în două tururi, așa cum a fost până acum câțiva ani, o chestiune cerută insistent și de partide de-a lungul anilor, dar și de cetățeni. Și, în acest sens, am verificat cu specialiștii din Administrația Prezidențială – nu, nu contravine niciunei norme”.

 

”După părerea mea, este adevărat că trebuie să se revină și la alegerea Președintelui Consiliului Județean din rândul consilierilor județeni și nu prin alegere directă. Cu siguranță există o gândire la nivel de Guvern și cu siguranță, la momentul potrivit, Guvernul vă va spune cum vede lucrurile”, a declarat Președintele României, joi, la Cotroceni.

Sursa: presidency.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.