Adrian Lupescu – revelația tinerei generații de creatori sătmăreni

0

 Unul dintre cele mai fulminante debuturi literare a avut loc recent la Centrul Multicultural Poesis din Satu Mare. Este vorba despre cartea ”Aici începe altceva” aparținând lui Adrian Lupescu, un tânăr de doar 15 ani. Tânărul scriitor este de asemenea, un dăruit cantautor de muzică folk, el câștigând anul trecut Marele Premiu la concursul internațional de muzică folk, ”Octavian Bud”.

 

 

Reporter: – De unde acest șuvoi, de unde atâta forță de expresie la doar 15 ani?

Adrian Lupescu: – Este foarte greu să răspund la această întrebare… Pur și simplu simt că există în mine o putere clocotitoare care își caută drum către oameni. Și această forță se materializează în muzică și poezie…

R: – De când scrii?

A.L.: – De când știu să scriu! Cu adevărat însă, cred că imaginile care mă populează, au reușit să iasă la lumină de puțină vreme. Simt că am de spus ceva, altceva…

R: – De fapt, volumul tău de debut se și intitulează ”Aici începe altceva”. Ce ai vrut să spui cu asta?

A.L.: – Că Poezia este proteică. Ca și simțămintele noastre, de altfel…Eu cred că sunt încă lucruri nespuse, și atâta vreme cât în noi există mirare, atunci mai e loc de îndrăznire și năzuință! Sunt fericit că pot trăi în interiorul acestor esențe, că poate într-o zi voi deveni și eu un sunet distinct în celesta armonie a inefabilului…

R: – Cum se împacă trăirea muzicală cu cea poetică?

A.L. – Se știe doar că ”Ut pictura, poesis”. Așa și muzica. Eu cred că sunetele muzicii pot bandaja foarte bine cuvintele din cartea suferinței noastre.

R: – Ai vreun model?

A.L.: – Nichita Stănescu, Ady Endre, Nicolae Labiș. Am dat doar trei nume cu care cred că rezonez cel mai bine. Dar în trăirea mea de acum, mentorul meu este Felician Pop, cel care la lansarea cărții mele a spus că el este singurul meu profesor, iar eu, singurul său elev!

El mi-a deschis porțile spre cunoașterea filosofiei și este maestrul meu de muzică și poezie. A fost șansa mea, pentru că astfel am reușit să ard multe etape și să mă apropii foarte devreme de adevăratele esențe.

Eu sunt liniștit și fericit că mi-am găsit foarte devreme drumul real al devenirii mele.

R: – Fiindcă ești un tânăr care nu are nici 16 ani, ce părere ai despre cei din generația ta?

A.L.: – Cred că tinerii din ziua de astăzi devin cu atît mai izolați cu cât evadează din ce în ce mai mult și alarmant într-un univers părelnic, cel virtual. Desigur, nu putem trăi astăzi fără Facebook și celelalte, dar când acestea devin mai importante decât trăirea și cunoașterea nemediată, cred că ajungem într-o inflamată stare de singurătate. E un paradox frisonant dar sper să ieșim cu bine și din această încercare…

R: – Ce pregătește Adrian Lupescu?

A.L.: – În luna mai a acestui an vreau să-mi lansez primul meu album de muzică folk care va conține unsprezece melodii din care opt sunt ale mele și trei ale lui Felician Pop. Tot împreună cu maestrul meu, aș dori să lansez undeva, prin septembrie 2020, o nouă carte, de data aceasta de proză. Deocamdată nu vreau să devoalez ideea acestui proiect dar simt că va face senzație, încă de la apariție!

R: – Îți doresc mult succes în toate proiectele tale și nădăjduiesc că Sătmarul se va mândri cu tine!

A.L. : Aș fi foarte onorat dacă lucrurile se vor întâmpla astfel! Îmi doresc ca toți cititorii dumneavoastră să fie în asentimentul meu și să creadă că Sătmarul nostru mai are multe de spus – și nu doar în plan cultural! Totul este să-și găsească oamenii care să aibă inteligența, forța și determinarea, să ridice Satu Mare, acolo unde merită!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.