Câte sute de primari pierd PSD şi UDMR cu alegeri în două tururi, la Satu Mare și în toată țara. Câţi ar câştiga PNL?

0

Social-democraţii şi-ar putea înjumătăţi numărul de primari, dacă se trece la alegeri locale în două tururi. Mai exact, PSD ar putea pierde 800 de aleşi. Şi UDMR va fi afectată profund de schimbarea sistemului electoral – pierderi de 20% în teritoriu. Marele câştigător ar fi PNL, în timp ce USR-PLUS ar spera măcar la câteva zeci de primării, potrivit unor calcule făcute de partide, potrivit calculelor Adevărul.ro 

PSD numără în acest moment aproximativ 1.700 de primari. Dacă alegerile locale vor avea loc tot într-un singur tur de scrutin, social-democraţii ar reuşi să-şi păstreze o mare parte din armata de aleşi locali. Potrivit calculelor făcute în Kiseleff, București, partidul ar pierde puţin peste 200 de primari.

PNL numără aproape 1.200 de primari, aleşi într-un singur tur în urmă cu patru ani. Dacă s-ar păstra actualul sistem electoral, liberalii şi-ar conserva numărul aleşilor locali, dar, bonus, ar mai obţine şi câteva sute în plus: unii prin „transfer“, înainte de alegeri, de la PSD şi ALDE, alţii vor câştiga pe valul de încredere de care se bucură PNL, mai ales după preluarea guvernării şi câştigarea alegerilor prezidenţiale de către Klaus Iohannis.

Dacă alegerile locale vor fi organizate într-un singur tur de scrutin, PSD şi PNL vor ajunge să aibă un număr relativ egal de primari: în jur de 1.500. În schimb, Alianţa USR-PLUS cu greu va reuşi să câştige primării într-o competiţie cu PSD şi PNL, dacă va fi un singur tur de scrutin.„Votul într-un tur favorizează primarul în funcţie şi partidele mari“, a explicat și Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea pentru site-ul Adevărul Live.

Alianţa condusă de Dan Barna şi Dacian Cioloş pleacă abia cu a treia şansă, în condiţiile în care toate partidele de dreapta – USR, PLUS şi PNL – vor avea candidaţi separaţi. Astfel se explică ardoarea cu care Dan Barna şi Dacian Cioloş susţin schimbarea sistemului electoral.

Spaima PSD: ar putea pierde cel puţin 600 de primari. „Într-o estimare mai pesmistă, există chiar posibilitatea să rămânem fără 800 de edili, aşadar am pierde aproape jumătate din primăriile pe care le deţinem acum. Ar fi o lovitură extrem de puternică pentru partid“, susţin sursele citate. Aşadar, sute de primari pierduţi, la care se mai adaugă alte mii de consilieri locali şi judeţeni, afectaţi şi ei de prăbuşirea electorală a PSD după era Dragnea-Dăncilă. Într-un caz fericit, PSD ar mai depăşi cu puţin 1.000 de primari, deci ar rămâne al doilea partid ca forţă în teritoriu. PNL ar ieşi, detaşat, pe primul loc, susţin surse politice pentru Adevărul.ro.

Liberalii ar putea câştiga până la 500 de primari, în estimările optimiste. Cu alegeri locale în două tururi,  PNL ar putea atinge 1.600 de primari, în timp ce PSD ar rămâne cu 1.000. „Practic, s-ar inversa raportul de forţe şi în Parlament, şi pe plan local. PNL va avea zestrea electorală pe care a obţinut-o PSD după alegerile din 2016“, susţine unul dintre liderii liberali pentru „Adevărul“. Sistemul în două tururi le oferă şi celor de la USR-PLUS şansa de a strânge câţiva primari, mai ales din coaliţii create ad-hoc în runda finală  împotriva candidatului PSD. „Votul în două tururi avantajează partide cu cote de încredere de 10-15%, gen USR-PLUS. Dezavantajează PSD în urbanul mare – partidul o să fie tras în jos de votul politic. În plus, alegerile în două tururi ar putea duce la o coaliţie anti-PSD“, a explicat Ilie Bolojan la Adevărul Live. Ilie Bolojan a câştigat Primăria Oradiei şi cu sistemul într-un tur de scrutin, şi în două. În iunie va candida pentru al patrulea mandat.

UMDR are în acest moment 196 de primari, la care se mai adaugă cei 15 de la PCM – Partidul Civic Maghiar, aliat cu formaţiunea condusă de Kelemen Hunor. Într-un singur tur, maghiarii vor obţine, din nou, peste 200 de primari în localităţie unde au comunităţi importante. În două tururi, ar pierde între 25 şi 40 de edili. De ce? Partidele româneşti, indiferent de orientarea politică, se vor alia în runda finală împotriva candidatului maghiar.

„Cred că ar trebui menţinut acest sistem cel puţin în 2020. Dacă faci reformă electorală, o faci cu mult înainte de alegeri“, a spus Kelemen Hunor la Adevărul Live, criticând faptul că Guvernul Orban încearcă schimbarea sistemului electoral cu doar patru luni înainte de alegeri.

În județul Satu Mare, cele 65 de comune, 19 comune au primari din partidul UDMR, 3 FDG, 3 PCM, 1 PPMT, acestea fiind toate partide maghiare care ar putea face o alianță, după ce a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Partidul Național Liberal numără 18 primării, în timp ce PSD are 15 primării câștigate, iar ALDE 4 primari.

Satu Mare – Kereskenyi Gabor (UDMR)
Carei – Eugen Kovacs (UDMR)
Ardud – Ovidiu Duma (PNL)
Livada – Piricsi Arthur (UDMR)
Negreşti Oaş – Aurelia Fedorca (PSD)
Tăşnad – Grieb Csaba (PNL)
Acâş – Balogh Tibor (PNL)
Agriş – Marton Zsuzsa (PCM)
Andrid – Papp Tibor (UDMR)
Apa – Radu Vasile Trandafir (PNL)
Batarci – Adrian Toma (PNL)
Beltiug – Ioan Bartok Gurzău (PNL)
Berveni – Kiss Zoltan (UDMR)
Bixad – Ioan Tătar (PNL)
Bârsău – Traian Ciurdaş (PSD)
Bogdand – Aurel Bojan (PNL)
Botiz – Ioan Mureşan (ALDE)
Călineşti Oaş – Dinu Birtoc (PNL)
Cămârzana – Florin Ionici (ALDE)
Cămin – Suto Imre (FDG)
Căpleni – Mosdoczi Vilhelm (PCM)
Căuaş – Marius Roka (ALDE)
Cehal – Gheorghe Jurchiş (PSD)
Certeze – Petre Ciocan (PNL)
Ciumeşti – Schwarczkopf János (PPMT)
Craidorolţ – Daniel Balogh (PSD)
Crucişor – Romi Coza (PSD)
Culciu – Alexandru Domokos (UDMR)
Doba – Mihai Ghetina (ALDE)
Dorolţ – Mihai Găman (UDMR)
Foieni – Brem Laszlo (UDMR)
Gherţa Mică – Ciută Ioan (PSD)
Halmeu – Ludovic Incze (UDMR)
Hodod – Balogh Ferenc (UDMR)
Homoroade – Simion Ardelean (PSD)
Lazuri – Ştefan Lengyel (UDMR)
Medieşu Aurit- Radu Iancu (PSD)
Micula – Ştefan Doboş (UDMR)
Moftin – Gheorghe David (PSD)
Odoreu – Dumitru Pop (PSD)
Oraşu Nou – Majlat Gabor (UDMR)
Păuleşti – Zenoviu Bontea (PNL)
Petreşti – Karadi Csaba (UDMR)
Pir – Ioan Florin Burlacu (PSD)
Pişcolt – Cosmin Varga (PNL)
Pomi – Ioan Grad (PNL)
Porumbeşti – Toth Zoltan (UDMR)
Racşa – Toma Betea (PSD)
Sanislău – Kardosi Zoltan (UDMR)
Santău – Marinel Rotar (PNL)
Săcăşeni – Ferecz Levente Zoltan (UDMR)
Săuca – Gheorghe Marian (PSD)
Supur – Vasile Şteţ (PSD)
Socond – Ioan Crasnai (PSD)
Tarna Mare – Monica Sobius (PNL)
Terebeşti – Mariana Avorniciţii (PSD)
Tiream – Tar Miklos (PCM)
Târşolţ – Pop Grigore (PNL)
Turţ – Irime Ioan (PNL)
Turulung – Gheorghe Gyakon (FDG)
Urziceni – Mellau Iosif (FDG)
Valea Vinului – Radu Cristea (PSD)
Vama – Corodan Vasile (PNL)
Vetiş – Iuliu Ilyes (UDMR)
Viile Satu Mare – Szucs Szabolcs (UDMR).

Câți primari credeți că ar putea pierde maghiarii la Satu Mare? Dar PSD? Ei fiind cei care nu doresc alegeri în două tururi de scrutin.

Săptămâna viitoare, Guvernul Orban îşi va angaja răspunderea în Parlament pe alegerea primarilor în două tururi. Potrivit procedurii, PSD va depune moţiune de cenzură în termen de trei zile. Dacă moţiunea trece, Guvernul pică, iar legea se consider respinsă. Aşadar, rămâne în vigoare scrutinul într-un singur tur. Dacă moţiunea nu trece, legea se consideră adoptată. Mai departe, PSD poate să conteste proiectul la CCR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.