Locuitorii din Sătmărel au protestat la Primăria Satu Mare. Nici Kereskenyi, nici Albu n-au putut să-i primească

0

Potrivit cotidianului Informația Zilei, mai mulți locuitori din Sătmărel s-au prezentat în dimineața zilei de 23 ianuarie a.c., la Primăria Municipiului Satu Mare în semn de protest pentru lipsa unui dispenar și a situției jalnice în care se află drumurile din cartier.

Potrivit sursei citate, aproximativ 15 persoane, în frunte cu liderul rromilor din Sătmărel au așteptat pe holurile primăriei pentru a discuta cu un reprezentant, însă, nici primarul, nici viceprimarii nu au putut să-i primească pe protestatari. Motivul? – Kereskenyi era bolnav, iar viceprimarul Albu era într-o ședință de lucru. Despre cel de-al doilea viceprimar, Gheorghe Stan, nu se știe. În cele din urmă, consiliera a fost cea care i-a primit.

Cele 15 persoane prezente la ora 09:00 dimineața s-au plâns pe holurile primăriei de condițiile precare din școli: lipsa căldurii, dar și a drumurilor și de lipsa unui dispensar.

„Profesoarele și educatoarele ne scot copiii din clasă și îi pun să se spele pe ghete, în fiecare zi. Îmi vine acasă cu noroi până la gât. Dar până când? Noi nu suntem oameni? Nu am venit să cerem pâine, sau de mâncare, sau ajutoare sociale. Noi muncim, câștigăm cinstit o pâine, și vrem să avem aceleași drepturi ca și toți ceilalți locuitori ai municipiului Satu Mare. Nu este corect ce se întâmplă”, a declarat o sătmărancă revoltată pentru Informația Zilei.

Gheorghe Raita, cunoscut ca reprezentantul comunității de țigani din Sătmărel, a fost cel care a organizat protestul de miercuri.

„Chiar vă bateți joc de copiii noștri? Nu pentru noi am venit să vă cerem, pentru copiii noștri. Nu ne mai lăsăm copiii la școală în condițiile astea. Am venit aici ca reprezentant al întregii comunități din Sătmărel. Am venit atât în numele românilor, cât și în numele țiganilor. Toți avem aceleași probleme. Problema este că pe mine singur nu mă ascultă nimeni din Primărie. Am fost și am depus cereri de nenumărate ori, dar nu mă bagă nimeni în seamă. Ați văzut? Nici măcar un consilier nu a venit jos. Ați văzut singură treaba asta”, a declarat Gheorghe Raita, potrivit sursei citate.

Consiliera Compartimentul Evenimente, Cultură, a fost cea care a coborât în holul Primăriei pentru a discuta cu protestatarii în lipsa primarul Kereskenyi care era bolnav, iar viceprimarul Adrian Albu era ocupat, într-o ședință de lucru.

Protestatarii amenință acum cu neprezentarea la vot.

„Au venit la noi să îi votăm, dar s-a terminat. Nu mai mergem la vot. De fiecare dată când sunt alegeri, ne caută, dar apoi nu mai găsesc drumul către Sătmărel. Toți care au fost primari au venit la noi, în cartier, ne-au pupat pe fiecare, înainte de alegeri. De când este primar Kereskenyi, absolut niciodată nu a fost la noi. Nici nu consideră că Sătmărelul este cartier al municipiului. Noi nu l-am votat, într-adevăr, dar are tot dreptul să se ocupe de toate cartierele din municipiul Satu Mare”, ar fi declarat una dintre persoanele prezente pentru protest, la Primărie.

Rromii din Sătmărel se plâng de lipsa unei dispensar și a unui medic de familie și susțin că de fiecare dată când merg cu copiii la medic plătesc din propriul buzunar pentru consultații. Aceștia au precizat că muncesc, sunt toți angajați, cu carte de muncă, își plătesc taxe și impozite la fel ca oricare alți cetățeni ai județului, dar nu sunt luați niciodată în seamă.

„Am depus nenumărate cereri la Primărie pentru drumul acela, dar le intră pe o ureche și le iese pe cealaltă. Astăzi nu am venit singur, pentru că am văzut că nu mă bagă nimeni în seamă. Am venit cu 15 persoane din Sătmărel, între care și mulți copii, dar reprezint și românii și țiganii din cartier. Cu toții avem problemele acestea”, a mai declarat Gheorghe Raita.

În lipsa unei poziții din partea partea autorității locale, rromii din Sătmărel au declarat se vor întoarce din nou la Primărie, de această dată, mai numeroși. De asemenea, aceștia au promis că vor face proteste până când vor fi ascultați.

Sursa: informația-zilei.ro

Foto: Adevărul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.