Satu Mare. Ziua Unirii Principatelor Române. 161 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească

0

Astăzi, 24 ianuarie, la Satu Mare s-a celebrat, la fel ca în toată țara, Unirea Principatelor Române sau „Mica Unire”. Manifestările dedicate acestei zile au început la ora 9:30 în prezența a numeroși sătmăreni și a autorităților locale. În acest an se împlinesc 161 de ani de la unirea Moldovei cu Ţara Românească sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866).

Evenimentul de la Satu Mare a început cu mesajul premierului Ludovic Orban, transmis de către Reprezentatul Guvernului în Teritoriu, Prefectul Județului Satu Mare, Radu Bud, cu prilejul acestei zile importante atât pentru sătmăreni cât și pentru toți românii de pretutindeni.

Reprezentanții Instituției Prefectului, Consiliului Județean și Primăriei Municipiului Satu Mare au depus jerbe de flori la bustul domnitorului Al.I.Cuza, ca în fiecare an.

Ca de fiecare dată la astfel de manifestări, a avut loc defilarea Gărzii de Onoare, iar Hora Unirii a fost cea care a încheiat manifestările din fața bustului domnitorului Alexandru Ioan Cuza de pe strada cu același nume.

Mica Unire în 24 ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Române: Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.

După mai mulți ani în care pașii spre îndeplinirea acestei dorințe au fost „mărunțiți” de atitudinea marilor puteri ale Europei, aceasta a devenit realitate, într-un context favorabil, care a dus, pe parcurs, la transformarea „României” de atunci într-un stat modern, aducând pentru prima dată câteva elemente occidentale în viața românilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.