„Poate la anul”. Așa cum bănuiam, mai trece încă o iarnă fără să schiem la Luna Șes

0

În urmă cu 6 luni, pe 1 august, Consiliul Județean Satu Mare anunța realizarea mai multor lucrări la Luna Șes pentru ca astfel să ne poată schia, dacă nu de la începutul sezonului de schii, din decembrie 2019, măcar de la începutul anului 2020, în luna ianuarie. Nu puțini au fost cei care nu crezut în anunțul celor din vârful Consiliului Județean și au avut dreptate.

Potrivit unui comunicat al celor de la Salvamont Satu Mare, pârtia de la Luna Seș încă necesită lucruri pentru a putea fi folosită pentru schiat, ceea ce înseamnă că termenul de finalizare al lucrărilor, de 6 luni, nu a fost respectat, iar astfel va mai trece o iarnă în care sătmărenii pasionați de sporturi de iarnă vor alege, cel mai probabil, Cavnic din județul vecin – Maramureș.

Transmitem integral mesajul celor de la Salvamont Satu Mare:

Cu toate că acest sezon de iarnă este unul din cele mai slabe, judecând prin prisma operatorilor din turism, a celor împătimiți de sporturile de iarnă dar și a stratului de zăpadă, Serviciului Public Județean Salvamont i-au fost adresate multe solicitări din partea montaniarzilor, legate de stadiul lucrărilor de la Luna Șes precum și despre activitatea salvamontiștilor sătmăreni.
Cele două întrebări, pe lîngă explicațiile concise, le-am documentat și cu o serie de fotografii recente, care vorbesc de la sine.
A. În legătură cu pârtia Luna Șes, discutăm de patru componente investiționale distincte, dar interdependente care formează împreună elementele principale ale domeniului schiabil.
1. Pârtia de schi- este finalizată , are o lungime de 2400m, este clasificată în categoria pârtiilor de dificultate medie, este dotată cu instalație de nocturnă și putem afirma cu certitudine, că este una din cele mai frumoase și atractive pârti din România!
2. Instalația de transport pe cablu CD.4 –este finalizată, fiind în faza premergătoare testelor ISCIR, după care poate intra în exploatare. În urma pregătirii profesionale cu tematica „Salvare din telescaun” a cărei atribuție revine SPJ Salvamont Satu Mare, au fost efectuate câteva deplasări test cu telescaunul. Am rămas plăcut impresionați de funcționarea instalației, prin silențiozitate, viteza și capacitatea de transport.
Chiar și pentru novicii în turism, o urcare cu telescaunul va deveni o atracție, datorită spectacolului panoramic oferit de această deplasare.
3. Instalația de producere a zăpezii artificiale-putem afirma că este finalizată 99%, cu mențiunea că mai trebuie doar racordată la sistemul de alimentare cu apă a lacului de acumulare, aflat în proximitatea stației de pompare.
4. Lacul de acumulare- este veriga vitregită din această ecuație, din cauza condițiilor de mediu, dar și aici se fac eforturi de punere în funcțiune. Este finalizat în proporție de 80% și practic recepționarea întregii investiții stă în finalizarea acestui obiectiv.

De asemenea, pe data de 1 august 2019, Consiliul Județean transmitea următorul mesaj:

Biroul de presă al Consiliului Județean Satu Mare anunță că astăzi, 1 august 2019, vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, Ioan Rus, a dat ordinul de începere a lucrărilor pentru obiectivul de investiție „Alimentarea cu apă potabilă a zonei Luna Șes și înmagazinarea apei printr-o acumulare permanentă pentru tunurile de zăpadă”. Firma executantă, PRESCONSTRUCT OAȘ SRL, a început mobilizarea  utilajelor în vederea execuției lucrării.

Lucrările constă în realizarea sistemului de captare a apei, realizarea unui lac de acumulare cu un volum de aproximativ 19.000 mc, care va fi utilizat ca rezervor de apă tehologică și potabilă, realizarea unui sistem de pompare a apei din lacul de acumulare și a unei gospodării de apă potabilă.

Scopul lucrării este de a asigura necesarul de apă potabilă pentru alimentarea infrastructurilor de cazare din zonă, precum și necesarul de apă tehnologică în vederea funcționării instalației de zăpadă artificială a pârtiei de schi din zona turistică Luna Șes.

Durata de execuție contractuală a lucrărilor este de 6 luni, iar valoarea lucrărilor este de 2,1 milioane de lei.

Nu schiem anul acesta la Luna Șes, poate la anul

Foto reprezentativă: Luna Șes/Remus Țiplea
Foto: Facebook/Serviciul Public Județean Salvamont Satu Mare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.