Intervențiile pompierilor sătmăreni în anul 2019: aproape de 10.000. Media de intervenții pe zi: 26

0

Pompierii sătmăreni au prezentat un raport de evaluare al activității desfășurate de ISU Someș Satu Mare în anul 2019. Potrivit salvatorilor, anul 2019 a fost un an cu mii de acțiuni, proiecte și provocări, dinamica activității menținându-i într-un ritm alert pe tot parcursul anului. Acestea sunt doar câteva cifre din bilanțul activității Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Someș” al județului Satu Mare pe anul 2019: 9408 de intervenții 453 incendii, 317 accidente, 5505 misiuni ale echipajelor SMURD, 2844 recunoașteri în teren, 1194 activități de control și informare preventivă.

Efortul instituției a vizat, în mod deosebit salvarea de vieți și bunuri materiale, creșterea gradului de siguranță a cetățeanului și asigurarea unei protecții mai bune a comunităților prin prisma celor trei paliere de activitate:

  • Prevenirea populației;
  • Pregătirea personalului pentru intervenție;
  • Răspunsul în situații de urgență.

În ceea ce privește activitatea de prevenire, aceasta s-a axat pe îndeplinirea atribuţiilor pe linie de îndrumare şi control privind prevenirea situaţiilor de urgenţă, a pregătirii populaţiei privind comportamentul în situaţii de urgenţă, a informării preventive, precum şi a avizarii / autorizării din punct de vedere al securității la incendiu.

Pe timpul activităților de control s-a pus accent pe acordarea asistenței tehnice de specialitate, în creștere cu aproximativ 130% față de anul 2018, respectiv pe soluționarea deficiențelor, astfel că aproape o treime dintre acestea au fost înlăturate în timpul controalelor

Unul dintre principalele obiective ale activității de prevenire urmărește intrarea în legalitate din punct de vedere al îndeplinirii cerinţei esenţiale “securitate la incendiu si protecţie civilă” la cât mai multe obiective de pe teritoriul județului. S-au intensificat, în acest sens, activitățile de teren și de acordare a asistenței tehnice de specialitate tuturor instituțiilor publice și operatorilor economici, înregistrându-se o creștere semnificativă a numărului de avize de securitate la incendiu. Cu tot efortul depus, din totalul de 132 de unități de învățământ (476 clădiri aferente), 74 unități (161 clădiri) funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu.

Al doilea pilon al activității noastre îl reprezintă pregătire personalului propriu pentru intervenție, respectiv pregătirea personalului cu atribuții în domeniul situațiilor de urgență din cadrul administrației publice, instituțiilor și operatorilor economici.

Aproape întreg personalul operativ a parcurs pînă la finalul anului 2019 programe de pregătire de specialitate în vederea îndeplinirii atribuțiilor în domenii specifice, cum ar fi: utilizarea tehnicii de intervenție din dotare, procedee si tehnici de intervenție în diferite situații, procedee de căutare-salvare, antrenamente în conditii care simulează incendii reale.

O contribuție esențială la pregătirea pentru intervenție a personalului propriu o are pregătirea prin excerciții și antrenamente. Pe parcursul anului, la nivelul inspectoratului se organizează aplicații lunare în toate subunitățile după diferite posibile scenarii specifice tipurilor de risc aferente raioanelor de intervenție, respectiv exerciții județene trimestriale în care sunt implicate structurile județene aparținând sistemului național pentru management al situațiilor de urgență.

Situații de urgență în 2019

Cu o medie de 26 de intervenții pe zi în anul 2019, intervențiile în diferite situații de urgență înregistrează o creștere semnificativă de la an la an. În grafic este redat numărul intervențiilor din ultimii 10 ani.

Retrospectiva anului 2019

9408 de intervenții
453 incendii
317 accidente
5505 misiuni ale echipajelor SMURD
2844 recunoașteri în teren
1194 activități de control și informare preventivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.