Guvernul și-a angajat răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi. Orban: ”Puteți să băgați și 10 moțiuni”

0

Parlamentul s-a reunit astăzi, în şedinţă comună extraordinară, pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Premierul Ludovic Orban a declarat, în cardul ședinței, că nu înţelege motivele pentru care PSD va depune moţiune de cenzură, menţionând că social-democraţii nu ar susţine sistemul alegerii primarilor cu voturile a 50% plus unu pentru că le e teamă că primarii lor nu şi-au făcut treaba în comunităţile locale, așa cum au declarat și alți primari.

“Am văzut că PSD a anunţat că depune moţiune de cenzură. Sincer, nu înţeleg motivele acestei moţiuni de cenzură. M-am uitat pe rezultatele alegerilor locale din 2016 în care trebuie să ştiţi, domnilor de la PSD, că peste 1.500 dintre primarii care au câştigat alegerile au fost aleşi cu 50% plus unu. Păi, voi ar trebui să susţineţi acest sistem de alegere sau poate vă e frică de faptul că aceşti primari nu şi-au făcut treaba în comunităţile locale, că aceşti primari au fost afectaţi de guvernarea dezastruoasă pe care aţi adus-o ca o năpastă pe capul românilor. Poate aceşti primari nu mai au capacitatea să obţină 50% plus unu, deşi aţi pompat resursele de la bugetul de stat”, a spus Orban, la şedinţa Parlamentul în care Guvernul şi-a angajat răspunderea pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

Premierul a mai spus celor de la PSD că nu vor schimba punctul de vedere al cetăţenilor care doresc alegeri democratice pentru primari.

“”Primarii PSD sunt promotorii sărăciei şi ai subdezvoltării. Puteţi să băgaţi 10 moţiuni de cenzură, nu ne schimbaţi punctul de vedere şi nu schimbaţi nici punctul de vedere al celor peste 82% dintre cetăţenii care îşi doresc alegeri democratice pentru primari şi îşi doresc să-şi aleagă primari cu adevărat reprezentativi, legitimi, asta nu se poate decât atunci când o majoritate de 50% plus unu decide”, a transmis Orban.

De ce își asumă răspunderea în Parlament Guvernul Orban?

PNL a acuzat PSD că blochează în Parlament mai multe proiecte, printre care și proiectul prin care se schimbă alegerea primarilor într-un singur tur. PNL a apelat din nou la o metodă excepţională: angajarea răspunderii.

Guvernul a motivat că alegerea primarilor într-un singur tur a stârnit multe nemulţumiri printre români, iar președintele Klaus Iohannis le-a cerut parlamentarilor să se întoarcă mai repede din vacanță și să adopte, într-o sesiune extraordinară, proiectul prin care primarii vor fi aleși, din nou, prin două runde de vot.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.