DNA să vină să-i ia! Barajul din Hodișa, principala atracție socială și economică a Socondului, pe cale să fie luat cu japca, pentru următorii 30 de ani, în schimbul unei chirii modice de 200 euro/lună

2

Socondul urmează să devină foarte animat: anticipăm că vor fi descinderi zgomotoase, cu sunete vibrant- colorate de girofaruri – pentru ridicări de documente, în ceea ce privește bizara înstrăinare, pentru următorii 20-30 de ani, a barajului din Hodișa și a terenului pe care se află – aproximativ 17 ha….

În cele ce urmează, vă arătăm cum una pereche de pesediști vor să-și devalizeze comuna: se luptă să ”închirieze” unui investitor un teren de 17 ha, pe care se află și luciu de apă (barajul din Hodișa), pentru ”impresionanta” sumă de 200 euro/lună. Este vorba de viceprimarul cu atribuții de primar, Cucuieț și ex-primarul, angajat, după demitere, consilier al primarului, mai exact al vicelui cu atribuții de primar, Crasnai.

Evaluatorul le ține isonul în acest aparent demers de devalizare a Socondului, argumentând în raportul de evaluare că localnicii mai că ar trebui să fie mulțumiți că nu plătesc și despăgubiri investitorului, care urmează să obțină cele 17 ha de teren pe o sumă modică.

Speța poate servi drept modus operandi pentru cum diverse bunuri ale statului au ajuns în posesia unor băieți deștepți, pe bani de nimic, în ultimii 30 de ani…

 

Localnicii din Socond, pe cale să tragă lozul cel … mic: Barajul din Hodișa a fost evaluat la o sumă modică, în ipoteza unei concesionări pe 49 de ani

Viceprimarul pesedist, Cucuieț și ex-primarul incompatibil, Crasnai, vor să dea cadou barajul din Hodișa unui individ, despre care consilierii locali susțin că ar avea antecedente penale.

Știm și numele pentru care se fac cărțile, avem și poza: absolut halucinant, ca să fie sigur că membrii CL Socond pricep cine va lua barajul, viitorul concesionar/chiriaș, despre care ”gurile rele” din Socond susțin că ar fi promis câte 10 mii de euro șpagă, vicelui și consilierului său, s-a fotografiat pe raportul de evaluare.

Fumând…

Viitorul chiriaș al Barajului din Hodișa, Frânghiu Florin, fotografiat de evaluator și inclus în documentația de evaluare?!?

 

Conform raportului de evaluare, evaluatorul Vida a propus uluitoare sumă de aproximativ 200 euro/ lună, pe care investitorul să-l plătească – timp de 49 de ani – comunității locale din Socond, pentru a avea în concesiune 17 ha de teren, pe care se află barajul, teren ce este situat în proximitatea Autostrăzii Codrului.

Cine sunt cei implicați:

  • Ex-Primarul Crasnai, demis, în Septembrie 2019, pe motiv de incompatibilitate constatată de ANI;
  • Viceprimarul, Cucuieț, care a preluat atribuțiile Primarului, după demitere. ”Moral” fiind, adică exact ca la mafioți, vicele l-a preluat consilier al primarului/viceprimarului tocmai pe fostul primar Crasnai, care fusese demis pe motiv de lipsă de ”moralitate” legală… Nu se putea să rămână omul nostrum fără foncție!
  • ”Investitorul” – numitul Frânghiu Florin – despre care sursele noastre susțin că vine pe la Primărie, în ultimul timp, destul de des, și arată banii mulți pe care-i are în portmoneu– dovadă că are o viziune americană (știți sloganul ”show me the money”) – deci ”investitorul” arată ca are bani, dar conform surselor – ar avea și antecedente penale. Dacă se confirmă că a promis șpăgi celor doi pesediști, e posibil să și le multiplice, pe dânsele – problemele penale!
  • Evaluatorul – Constantin Vida – pentru că, în orice ”afacere” din bani publici și nu numai, e nevoie de un evaluator. Noi nu suntem specialiști în evaluări, nu putem evalua… evaluarea lui Vida, însă vă prezentăm, mai jos, ce susțin consilierii locali despre aceasta…

Localnicii, dar și consilierii locali, ar fi preferat ca barajul să rămână în proprietatea comunității și să se investească în el printr-un proiect finanțat din fonduri europene, iar profitul să rămână în bugetul comunității locale:

”Și așa suntem vai de noi la Socond și suntem săraci lipiți pământului. Să pierdem ultimul bun în care s-ar putea investi și care ar putea aduce un profit Primăriei și nu unei persoane private… Ni se pare că barajul este luat cu japca. Noi doream să se facă un proiect din care Primăria să beneficieze 100%”, susțin o parte dintre consilierii locali, care se opun acestei afaceri…

 

Consilierii locali susțin că evaluatorul Vida ar fi întocmit evaluarea barajului sub atenta observație a ”investitorului” Frânghiu. Domnu Vida, cât costă să puneți poza viitorului investitor într-un raport de evaluare?

Viitorul proprietar al barajului – pentru următorii 20-30 de ani – nu lasă nimic la voia întâmplării: face pressing puternic la factorii de decizie din localitate – Primăria și Consiliul Local – dar și la evaluator.

Oamenii sunt atât de lipsiți de complexe, încât nici măcar nu încearcă să simuleze aparența de legalitate, sau de imparțialitate. Ca atare, evaluatorul i-a făcut poză viitorului investitor în timp ce evalua barajul și – absolut uluitor – a inserat fotografia cu investitorul în raportul de evaluare, după cum se poate vedea mai sus…

Mare parte dintre consilierii locali sunt revoltați de cele ce se prefigurează și dau de înțeles că e un aranjament în care sunt implicați Crasnai, Cucuieț și Frânghiu.

 

”Cum dai tu barajul când în 2018 ai făcut o investiție de 40 de mii de lei, în octombrie sau noiembrie ne spui că trebuie să luăm niște băncuțe de 24 de mii de lei și le ții în șură, sunt venite, și în decembrie ne spui că dăm barajul? I-am cerut nefiind primar să mai aștepte, măcar până vine următorul, e sfârșit de mandat. Mai sunt 5 luni, hai să-și asume următorul primar și următorul consiliu local. Cum am așteptat 30 de ani și nu s-a făcut nimic la acest baraj, hai să mai așteptăm 5 luni”, ne-au transmis consilierii locali din Socond.

Consilierii locali povestesc că Stănică Cucuieț a refuzat să mai aștepte și a susținut că ”nu, acum e momentul”.

”Nouă ni s-a părut că e ceva dubios. Ca să vină cei doi asociați, unul dintre ei este Frânghiu Florin, să spună că ei sunt gata să arunce 100 de mii de euro. Și imediat să-i dai barajul, să-l închiriezi pe 20 de ani. Le-am zis, băieți, trebuie o licitație, trebuie să-l evaluăm barajul ăsta”, susțin aleșii locali.

Consilierul primarului – viceprimar, incompatibilul Crasnai

Interesant este faptul că și un localnic și-a exprimat intenția de a închiria barajul de la Hodișa, dar viceprimarul cu atribuții de primar „nu a vrut nici în ruptul capului”, susțin aleșii locali din Socond. Asta se întâmpla cu 5 luni în urmă, iar pe atunci, viceprimarul Cucuieț susținea că „Primăria investește”.

”Între timp, lucrurile s-au schimbat”, ne-au spus consilierii.

La acest baraj, Primăria comandat un raport de evaluare, așa se face conform noului cod administrativ, să știm cum îl dăm. Trebuie evaluat. Evaluarea o fac doar doi experți în județul Satu Mare. Unul este Vida Constantin și încă unul pe care nu știm cum îl cheamă. Acest Vida ne-a făcut nouă raportul de evaluare. În acest raport de evaluare comandat de către Primărie, în raportul ștampilat de către domnul Vida, apare într-una din poze acest Frânghiu Florin, care vrea să ia barajul. Barajul a fost evaluat la 34 de mii de euro”.

„Nu aveau ce să caute (n.r – Frânghiu Forin) cu evaluatorul autorizat, chemat de primărie”, au transmis consilierii locali

Miza jocului, susțin aleșii locali: o posibilă șpagă de 10 mii de euro.

Atât le-a promis, atât fostului primar Crasnai suspendat din funcție pentru incompatibilitate, cât și viceprimarului, care i-a luat locul, Cucuieț Stănică, cei care vor să închirieze barajul”, ne-au comunicat consilierii locali.

Mai mult, Cucuieț de la PSD e atât de grăbit, spun consilierii, încât a pus presiune chiar și pe secretară să dea telefoane la Prefectură pentru afla în ce condiții poate da spre închiriere barajul, dacă nu are voturile tuturor consilierilor locali, acesta reușind să obține 7 voturi, dar avea nevoie de 8.

Tot pentru a grăbi luarea cu japca a barajului, cei doi pesediști au convenit să nu se mai facă procedură de concesionare, ci de închiriere, care este mai expeditivă…

 

 Prefectul poate opri luarea cu japca a barajului!

Acum, aleșii locali care se opun ca barajul din Hodișa să fie închiriat au apelat și la Instituția Prefectului pentru a opri afacerea din care comuna Socond nu va beneficia, ci doar fostul primar Crasnai și viceprimarul cu atribuții de primar, Cucuieț, care par a fi din același aluat. Sursele noastre spun că cei doi se grăbesc să facă tranzacția, pentru a-și asigura bani de campanie electorală. De altfel, viceprimarul, susțin consilierii, nu e la prima ispravă de acest fel: ”Tot acest vice , în urmă cu vreo 15 ani, a vândut și moara din Soconzel, tot unui ”investitor”… care urma să o recondiționeze. Acum, moara e o ruină”, ne-a transmis un localnic din Socond.

Mingea e în terenul Prefectului, în acest moment.

Acesta poate interveni, pentru a opri această șaradă, contestând legalitatea hotărârii de Consiliu Local, prin care se încearcă devalizarea comunei.

În același timp, DNA și alte Parchete ar trebui să se autosesizeze…

Mai ales dacă licitația va continua, iar câștigător va fi declarant tocmai domnul fotografiat de evaluator, pe când făceau – împreună ?! – evaluarea terenului pe care se află barajul Hodișa.

După cum ziceam mai sus – iată – vedem, în concret, cum s-a lucrat la jefuirea României, în ultimii 30 de ani. Așa au ajuns unii milionari în euro, după 1989.

Vom continua să monitorizăm speța. Îi rugăm pe consilieri locali cinstiți din Socond să continue să reziste, dar și să spună public ce se întâmplă în această speță.

 

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.