Cazul angajării fiului Primarului Ciurdaș, din Bârsău, ca și consilier personal al Primarului Ciurdaș, tatăl său. Perspectiva Curții de Conturi: salariu plătit fără respectarea prevederilor legale!

0

Curtea de Conturi a transmis că, în cursul anului 2015, a verificat, atât angajarea tânărului Ciurdaș, cât și a mamei sale, în subordinea tatălui/soțului, Primarul din Bârsău, Traian Ciurdaș.

Am prezentat speța, amănunțit, în textul de mai jos…

La Primăria Bârsău, Primarul Ciurdaș și-a angajat fiul consilier personal, plătit din banii noștri. ANI a decis că nu e un conflict de interese, deoarece l-a pus pe vice să semneze actele de angajare!

Ca urmarea a verificării, a dat o decizie prin care a statuat că banii cheltuiți cu salariul fiului au reprezentat cheltuieli angajate ”fără îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege”.

Justiția din Satu Mare și Oradea au schimbat decizia în favoarea Primarului.

Curtea de Conturi a sesizat un conflict de interese Agenției Naționale de Integritate, care știm deja cum a soluționat: dat fiind că, pe contractul de angajare a tânărului Ciurdaș, a semnat viceprimarul și nu tatăl tânărului, Primarul, atunci e legal!

 

Curtea de Conturi: În speța angajării soției și fiului primarului Ciurdaș, s-a consemnat că s-au cheltuit bani cu angajarea celor doi, fără să se respecte legea!

Într-un răspuns la o petiție transmisă de consilierul PNL Paul Fazakas, Curtea de Conturi a răspuns că a efectuat verificări, în anul 2015, la nivelul Primăriei din Bârsău și că a constatat că, din bugetul Primăriei, s-au cheltuit peste 110 000 lei, cu ocazia angajării fiului și soției Primarului Ciurdaș din localitate. Curtea susține că aceste cheltuieli au fost angajate, ”fără îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege”. Mai exact, Curtea a dat decizie că ambele angajări ale membrilor familiei Ciurdaș au fost ilegale, iar banii cheltuiți pe salariile lor trebuie recuperați…

 

Justiția independentă nu a fost de acord. Primarul a contestat și a anulat decizia Curții

Este generalizat că primarii contestă în contencios deciziile Curții, ceea ce a făcut și primarul din Bârsău, după cum se vede în captura foto de mai sus…

Mai întâi, Tribunalul Satu Mare, iar, apoi, Curtea de Apel Oradea, a dat sentințe prin care au anulat decizia Curții de Conturi, astfel încât banii plătiți de Primărie fam. Ciurdaș – în special, fiului – să un mai trebuiască a fi recuperați.

Mai mult, Curtea de Apel a decis că Agenția Națională de Integritate trebuie să lămurească dacă e vorba de un conflict de interese în speța angajării, pe salariu din bani publici, a fiului Ciurdaș ca și consilier al tatălui, Primarul Ciurdaș.

 

Decizia ANI: e legal ca din banii contribuabilului român, să se plătească salariul fiului Primarului, angajat pe post de consilier personal al tatălui său! Numai că înscrisurile care susțin acest fapt sunt SECRETE!

Tertipul prin care s-a evitat conflictul de interese – a susținut ANI – a fost faptul că, pe contractul de angajare a fiului Ciurdaș ca și consilier personal al Primarului-tată Ciurdaș, nu a semnat tatăl său, ci viceprimarul…

Dacă așa zice legea, indiferent dacă legea permite, astfel, un conflict ed interese mare cât casa, asta e – unde-i lege nu-i tocmeală.

Ce nu înțelegem este de ce ANI un furnizează înscrisurile generate, cu ocazia albirii justificate a Primarului Ciurdaș…

Pentru detalii, în acest sens, citiți cealaltă investigație a noastră…

Un inspector de integritate, plătit, deopotrivă, cu salariu de lux de ANI și cu pensie de MAI, refuză să furnizeze documente de interes public într-un dosar de conflict de interese, în care este implicat un primar pesedist din Satu Mare. Pesedistul a fost ”albit”, însă reclamantul a sesizat DNA!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.