Veterinarul – minune de la Șirioara, Dan Ignătescu, a amenajat o clinică pentru cai, în care se fac acupunctură, masaje de recuperare și chiar inseminări artificiale

0

Ziarul Adevărul prezintă povestea unui medic veterinar din Șirioara, la 20 de kilometri de Bistriţa, medic care chiar acasă la el şi-a amenajat o clinică pentru cai, unde face de la acupunctură şi masaje de recuperare până la inseminări artificiale.

Clinica a început s-o pună pe picioare în urmă cu un an şi jumătate, constatând că cei care au cai cu probleme de sănătate sunt destul de limitaţi, în ţară fiind doar trei clinici de profil: în Cluj-Napoca, în Bucureşti şi în secuime.

 „Eu lucrez cu caii de sport de când am terminat facultatea. Până să deschidem noi clinica, nu prea erau posibilităţi, singura variantă era Facultatea de Medicină Veterinară de la Cluj, mai aproape”, explică Dan Ignătescu.

La clinica lui Ignătescu, se face recuperare cu caii accidentaţi, serviciu medical pentru care se colaborează cu un kinetoterapeut, specializat pe cai tocmai în Australia.

Ignătescu tratează chiar cai- campioni care au suferit accidentări şi vin aici la recuperare.   Cel mai valoros pacient al clinicii a fost o iapă din Ungaria, care aparţine unui crescător din Bucureşti. Aceasta a ajuns la Şirioara în urma unei accidentări. Iapa în cauză, care are în palmares numeroase premii la concursurile internaţionale de profil, a fost evaluată la 40.00 de euro.

Au mai ajuns aici cai din Satu Mare, din Oradea, Bucureşti, Piatra Neamţ, Suceava, Sibiu. Cei care bat sute de kilometri pentru a-şi trata caii de regulă deţin exemplare valoroase, pe care le şi folosesc la concursuri de profil.

Facem intervenţii chirurgicale simple, care nu necesită anestezie totală, cum sunt castrările, intervenţii chirurgicale, tratăm diverse afecţiuni ortopedice, ajutăm la recuperări după diverse afecţiuni, facem consultaţii, vaccinări, deparazitări şi chiar ecografii. Datorită creşterii numărului de solicitări, în prezent căutăm să angajăm cu normă întreagă doi medici veterinari”, precizează Ignătescu,

Veterinarul - minune de la Șirioara, Dan Ignătescu, a amenajat o clinică pentru cai, în care se fac acupunctură, masaje de recuperare și chiar inseminări artificiale 1

Caii au la dispoziţie o suprafaţă de 6 hectare de păşune, unde vara sunt cazate animalele cu probleme de sănătate. De asemenea, au fost amenajate 10 boxe în interior, unde caii pot fi cazaţi pe timp de iarnă.

Deşi a băgat deja 300.000 de lei în modernizarea şi extinderea spaţiului, instrumentar medical, aparatură şi maninile de intervenţie, Dan Ignătescu vrea să se extindă, dublând numărul de „saloane” pentru cai şi amenajând o nouă sală de operaţie, una de anestezie, una de terapie intensivă, radiologie şi un laborator de analize.

 

Dan Ignătescu, printre cei 5 veterinari din ţară specializaţi în inseminări artificiale  

Veterinarul bistriţean se numără printre cei 5 din ţară care realizează inseminări artificiale. Preţul unei asemenea intervenţii ajunge la 500 de euro şi presupune aducerea materialului seminal din Franţa, ţara care şi are campionul mondial.

 

Astfel se îmbunătăţeşte calitatea cailor deja valoroşi din România. De regulă apelează la inseminare artificială cei care deţin iepe cu rezultate foarte bune la concursurile de profil. Veterinarul nu doar realizează procedura, ci şi confirmă ecografic gestaţia.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.