Propunere legislativă a trei parlamentari PNL, pentru a-i pedepsi cu închisoarea pe cei care propagă deliberat noul coronavirus

Trei senatori PNL vor depune, joi, un proiect de lege în Parlament, prin care vor cere pedepse mai aspre pentru cei care propagă deliberat noul virus SARS-COV-2, care produce infecția COVID-19.

„Mărirea pedepselor pentru cei care propagă bolile contagioase! Asta prevede iniţiativa legislativă al cărei iniţiator sunt, împreună cu colegii mei senatori, Laura-Iuliana Scântei şi Daniel Fenechiu. Dar este un proiect pentru care aştept semnături de la parlamentarii tuturor partidelor politice. Pentru că trebuie să actualizăm legislaţia. Este anacronică pedeapsa, dar şi actualul text al infracţiunii! Şi, în mod sigur, bărbatul internat la Gerota, care a îmbolnăvit numai până acum peste 52 de persoane, tânăra din Hunedoara, care nu a respectat izolarea, exact asta nu au făcut. Ceea ce a pus însă capac a fost românul care, deşi ştia că e infectat, s-a urcat într-o aeronavă cu 60 de pasageri, punând în pericol sănătatea şi poate chiar viaţa acestora. Sunt fapte grave, iar regimul sancţionator din România este mult prea blând pentru infracţiunea în discuţie, din moment ce nu i-a făcut să conştientizeze amploarea situaţiei şi să aibă o conduită corespunzătoare„, a scris senatorul Alina Gorghiu, miercuri, pe Facebook.

Potrivit iniţiativei, nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a pus în pericol sănătatea, integritatea sau viaţa uneia sau mai multor persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

Dacă această faptă a fost săvârşită de către o persoană suspectată sau confirmată medical ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, pedeapsa este închisoarea de la 1 la 5 ani.

Dacă aceste fapte au avut ca urmare răspândirea unei boli infectocontagioase sau infectarea unei alte persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani, dacă au avut ca urmare infectarea a două sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani, iar dacă au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani.

„Omisiunea de a divulga autorităţilor competente în prevenirea, combaterea şi tratarea bolilor infectocontagioase a unor informaţii esenţiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană suspectă sau confirmată ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, precum şi orice alte informaţii necesare efectuării anchetelor epidemiologice se sancţionează cu închisoarea de la 1 la 5 ani”, se mai arată în propunere.

 

Sursa: Newsweek, Facebook Alina Gorghiu

Recommended For You

About the Author: Redactia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *