PressHub protestează față de mopolizarea comunicării publice pe tema COVID-19 de către Grupul de Comunicare Strategică

După cum anunța și Instituția Prefectului Satu Mare, începând de ieri, 21.03.2020, datele privind numărul de teste COVID-19 efectuate, numărul de persoane depistate pozitiv în urma testelor efectuate, starea de sănătate a pacienților depistați pozitiv cu COVID-19 vor fi comunicate doar de la nivel central, prin Grupul de Comunicare Strategică.

 Acest fapt este criticat de o parte a presei.

Printre cei care au reacționat, în acest sens, sunt și colegii de la Presshub.

PressHub, rețea de presă realizată de Freedom House România, se prezintă drept o platformă de exprimare liberă a ziariștilor care aleg să se pună în serviciul public.

PressHub susține că își propune să devină un centru de resurse pentru ziariști, un instrument care să contribuie la profesionalizarea breslei.

Reprezentanții PressHub categorisesc decizia GCS un act de cenzură:

 

În numele presei locale din România, jurnaliști și redacții grupate în comunitatea PressHub, protestăm ferm față de ultimele demersuri de la nivel guvernamental, menite să ascundă adevărata dimensiune a răspândirii coronavirusului de tip nou COVID-19 în România. 

Încercarea de a ascunde răspândirea cazurilor pe județe și directivele adresate prefecților, de a nu informa presa, constituie încălcări grave ale libertății de exprimare.

Suntem de acord cu necesitatea unei informări corecte a populației, a combaterii fenomenului știrilor neconfirmate și al dezinformărilor, care, în situații de criză cum este cea de acum, provoacă reacții negative și panică. De aceea considerăm că o informare corectă, fără tentativa de a ascunde aspecte ale crizei, este  absolut necesara. 

Mass-media se manifestă ca un partener loial și bine intenționat al autorităților în campania de comunicare pe timp de criză. Tocmai de aceea, considerăm că nu se justifică asemenea decizii de ascundere a realității și de cenzură din partea Guvernului, care provoacă neîncredere și în ultima instanță, reacții de panică în rândul populației. Dorim să ajutăm, suntem determinați să fim în primul rând al efortului conjugat pentru a gestiona criza și de aceea cerem să fim respectati și să nu fim mințiți”, transmit reprezentanții PressHub

 

Recommended For You

About the Author: Ionici Mihai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *