Interviu cu Carol Erdos. ”După acest cutremur uriaș, vom face noi alegeri și vom trăi cu totul altfel”

0

Numele lui Carol Erdos este strâns legat de Teatrul de Nord din Satu Mare.

Înainte să se dedice artei teatrale a fost, o perioadă miner la Petrila.

Era firesc, ca fiu de miner, să urmeze o tradiţie în familie, deşi mamei i-a fost mereu teamă să nu moștenească şi destinul tragic al părintelui, ucis de o explozie în adâncuri.

A rămas orfan la 11 ani.

Carol Erdos a jucat sute de roluri, a semnat şi regia mai multor spectacole, a adus în programul Teatrului de Nord din Satu Mare conceptul de Talkshow scenic şi a lansat mai multe scenarii dramatice pe texte de Octavian Paler.

Este profesor la Şcoala de Arte Satu Mare, elevii săi obținând succese importante în carieră în România dar şi la Londra sau chiar peste Ocean, la Hollywood.

Colegii de la Magnanews l-au intervievat în cadrul rubricii ”Artiștii, pandemia și izoleta culturală”.

 

– Carol, viaţa noastră „cea de toate zilele” a luat o turnură neaşteptată. Cineva a spus :„Stop cadru !”

  • Această nenorocire ne oprește spectacolele cu „Procesul”de V. Butulescu montare în plină pregătire la teatrul „Ion D. Sîrbu” din Petroșani. În piesă eu  îl joc pe nenea Gery, petrileanul meu, prietenul mai mare, adică Ion. D. Sîrbu filozoful și dramaturgul și scriitorul romanului „Adio Europa”!Nu e vorba numai de proiectele de la Petroşani.La Teatrul de Nord din Satu Mare începusem repetiţiile la „Băieții de pe strada Pal” de Molnar Ferenc. Totul a venit atât de brusc încât nu am apucat să facem nici o fotografie!

– Să privim lumea de mâine când vom primi, din nou,  comanda : „Motor”. Sunt curioasă să-ţi cunoasc părerea, oare cum va arăta societatea noastră, abia ieşită dintr-un coşmar în care doar norocul  a făcut diferenţa între viaţă şi moarte?

  • Cred că după acest cutremur uriaş, vârtej sufletesc în primul rând, omenirea se va trezi! Şi va renaşte! Iar cei care au trăit ca într-un film de serie B, stupid, periculos și fără sens, fără inimă vor dispare sau…vor fi de nevăzut! Pământul se va vindeca, la  fel ca și noi oamenii, ne vom regăsi întristați pentru cei pierduți, dar cu puterea de a privi spre noi orizonturi! Vom face noi alegeri și vom trăi cu totul altfel, poate nu îl vom uita așa de des pe cel ce ne este Stăpân și Apărător, pe Dumnezeu !

Sursa: Magnanews

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.