Replică la propaganda ruso-chineză: Fond de 100 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru statele membre, pentru a contracara criza economică și pierderea locurilor de muncă

0

Nu doar în România, unii jurnaliști par să fi deviat complet, în contextul acestei crize pandemice: mass-media sunt invadate de ridicări în slăvi penibile ale regimurilor autocratice din Rusia și China. La Kremlin și Beijing, ni se transmite, mai mult sau mai puțin, că se construiesc noi leagăne de civilizație, pe motiv de COVID-19: pesemne, putinismul este cel mai eficient mijloc de luptă cu virusul mortal, iar minciuna chinezească este modul în care COVID-19 poate fi învins.

Pe lângă propaganda aferentă, spațiul public – mai ales cel online – este invadat de fake-news-uri, prin care este atacată, constant, Uniunea Europeană, care, se vede treaba , nu ar oferi ce pot oferi dictatori ca Putin și Xi, în context de criză.

Nu mai departe de Budapesta, un alt politruc ridicol, Orban Viktor, tocmai își arogă, prin decrete, tot soiul de drepturi anti-democratice, folosind criza coronavirusului, pentru a deveni un mic tiran.

Cu toate acestea, măsurile serioase vin dinspre UE… Un astfel de exemplu este și fondul SURE, cel mai mare pachet de sprijin de până acum pentru susținerea statelor membre afectate de criza provocată de coronavirus.

SURE are o valoare de 100 miliarde de euro, iar care statele membre vor putea lua împrumut sumele necesare, din acest fond, pentru a susține direct angajații. Mai precis, este o schemă de program de lucru redus la nivelul UE pentru a evita concedierile, urmând ca o parte din salariul angajaților să fie suportată de statele membre prin intermediul împrumuturilor din fondul SURE.

Cu acest ajutor, firmele vor putea să reducă temporar timpul de lucru al angajaților în loc să îi trimită în șomaj sau șomaj tehnic, iar statul va susține o parte din efortul financiar. Schema se va putea aplica și celor care lucrează sub diferite forme de self employment.

Împrumuturile luate de statele membre din acest fond vor fi susținute de garanții furnizate de state, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Ministrul francez de de finanțe, Bruno Le Maire, a explicat pentru Financial Times că ideea fondului – care ar completa pachetele financiare oferite de alte instituții europene – s-a născut în urma propunerii președintelui Emmanuel Macron cu privire la lansarea de ”coronabonduri” sau ”eurobonduri”, susținută de opt țări din zona euro dar respinsă de altele.

Le Maire a declarat că este loc de compromis la următoarele întâlniri al celor 19 state din eurozonă și a celor 27 state membre UE.

”Nu trebuie să ne cantonăm în cuvintele coronabonds sau eurobonduri. Trebuie să ne preocupe însă necesitatea de a avea un instrument puternic care să ne ajute la revenirea economică după criză.

”Un fond pentru, să zicem, cinci sau zece ani – deci limitat întimp – și cu posibilitatea de a avea datorii comune numai în cadrul acestui fond, ar putea fi o soluție”, a mai spus ministru francez de finanțe pentru Financial Times.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.