Mișu Marcocean (Satu Mare Non-Stop): Era nevoie de o platformă unde să se spună lucrurilor pe nume

0

Mișu Marcocean este un activist social, care administrează un grup pe Facebook, de un timp relativ de scurt. S-a remarcat în spațiul public prin capacitatea de a spune, dezinvolt, ce crede despre orașul nostru. Astfel, a ales să se manifeste, ca și cetățean responsabil, într-un oraș, în care crede că presa nu este îndeajuns de independentă. Ce face el pe acest grup de social media respiră libertate și manifestă independență în interes public.

Prin definiție, activistul social este un reformator, un agent al schimbării, care, în interes public, aduce cetățenii în același spațiu, al discuției libere, inteligente, cu scopul de a ajuta la identificarea acelor idei, care pot genera progres în societate.

Deși nu face toate acestea de mult timp, Marcocean ne-a convins, în interviul de mai jos, că citește foarte bine realitatea socio-politică locală, dar și că are capacitatea să genereze discuții inteligente pe grupul Satu Mare Non -Stop, în interesul Sătmărenilor!

Mișu Marcocean (Satu Mare Non-Stop): Era nevoie de o platformă unde să se spună lucrurilor pe nume 1

Satmareanul.ro: Mișu Marcocean, administrezi un grup de facebook destul de urmarit în spațiul public sătmărean… Simți că are o contribuție acest demers al tău în peisajul discursului public local? Simți că schimbă ceva în bine?

M. Marcocean: Am luat hotărârea să deschid grupul “Satu Mare Non-stop” în momentul în care am realizat că o foarte mare parte din presa locală este aservită partidelor politice. Trebuia să vină cineva cu o platformă unde să se spună lucrurilor pe nume. Și da, grupul este foarte urmărit, chiar dacă este un grup nou. Administratorii și moderatorii sunt oameni faini, oameni fără “datorii” pe la baronii locali.

Satmareanul.ro:  Ești implicat politic?

M.Marcocean.: Nu sunt implicat politic! Am mulți prieteni în diferite partide dar nu sunt afiliat politic. Pot să spun că trăiesc o semi-tragedie în România, a m convingeri de dreapta într-o țară în care nu există (cu adevărat) partide de dreapta.

Satmareanul.ro: Care e cea mai mare nemulțumire a ta în legătură cu modul în care sunt conduse orașul și județul?

M.Marcocean:  Cea mai mare nemulțumire? Ooo, nici nu știu de unde să încep! Uite numai treaba cu al treilea pod. Sunt 30 de ani de când autoritățile locale promit un pod peste un râu pe care, în lunile de vară, îl treci în cizme de gumă. Nu mai suport să văd aceleași drumuri peticite de câteva ori pe an. Nu avem un parc la standarde europene, nu avem o grădină botanică, o grădină zoologică, clădirile sunt învechite. Nu avem un stadion! Puținele stadioane care au fost sunt toate în paragină. Și ar mai fi multe de spus. Și să-ți mai spun un lucru care pe mine personal mă doare: când vreau să mă simt cetățean UE în România, dau o fugă până la Oradea..

Satmareanul.ro: Crezi că străzile ar trebui dezinfectate pentru a combate COVID-19? Cum comentezi modul în care se ocupă primarul de acest lucru?

Mișu Marcocean (Satu Mare Non-Stop): Era nevoie de o platformă unde să se spună lucrurilor pe nume 2

M. Marcocean: Nu sunt specialist în domeniu, dar am văzut că toate orașele o fac. Bănuiesc că n-o fac de plictiseală. Există oameni pregătiți care iau decizii în sensul ăsta. Nu știu de ce la noi în Satu Mare nu s-a făcut. Suntem un oraș de tranzit, pe la noi au intrat în România zeci de mii de oameni veniți din țările grav afectate. De ce Primăria Satu Mare  nu a dezinfectat străzile? Asta este o întrebare la care doar domnii de acolo pot să răspundă..

Satmareanul.ro:  Ce e mai important: podul de 35 de milioane de euro și împrumutul pe 15 ani de 32 de milioane de euro(pentru care se luptă, acum, primarul), sau măsuri serioase pentru a combate criza sanitară?

M. Marcocean: Nu știu dacă era cel mai bun moment pentru un credit de așa proporții. O recesiune e inevitabilă, vedem cu toții ce vremuri negre trăim. Poate că se impunea și o dezbatere publică, vorbim de o îndatorare a sătmărenilor pe o perioadă de 15 ani. Mie mi se pare cel puțin ciudat acest credit, în contextul în care domnul primar anunțase recent un buget record. Nu era vorba că se ridică impozitele pe proprietăți și taxele pentru parcări, tocmai pentru a avea un buget confortabil?

Satmareanul.ro: Ce părere ai despre faptul că susținătorii primarului Kereskenyi Gabor resping orice critică la adresa acestuia, invocând că e un atac de tip etnic? Cum crezi că se poate depăși această fază a blocajului din discursul public? Se poate face administrație publică locală română, maghiară, sau Sătmăreană?

Mișu Marcocean (Satu Mare Non-Stop): Era nevoie de o platformă unde să se spună lucrurilor pe nume 3

M. Marcocean: Referitor la partea etnică, eu provin dintr-o familie mixtă, ca mulți alți sătmăreni. Nu mă deranjează etnia domnului Kerseskeny, mă deranjează lipsa de profesionalism a dânsului. Am observat și eu că este apărat uneori fanatic de cetățenii de etnie maghiară. Nu înțeleg de ce, dar este treaba fiecăruia. Sfatul meu pentru sătmăreni este să deschidă bine ochii și să realizeze că suntem mult în spate.

În administrația locală ar trebui să existe doar profesioniști. Oradea e cel mai bun exemplu, acolo indiferent de culoarea politică și etnică, toți muncesc cot la cot pentru dezvoltarea orașului. Domnul Bolojan ține doar profesioniști pe lângă dânsul și asta se vede. La noi, în Satu Mare, încă merge cu nepotisme și “intervenții”.

Satmareanul.ro: Care sunt cele 3 măsuri cele mai importante, care ar trebui să se regăsească în  programul de candidatură a unui politician pentru funcțiile de primar și președinte CJ Satu Mare?

M. Marcocean:  Cel mai important lucru pe care un primar sau un președinte de consiliu ar trebui să-l facă e să lucreze doar cu profesioniști. Dacă nu faci treaba asta, orice proiect va fi sortit eșecului. Apoi trebuie să se concentreze pe atragerea de fonduri europene, la capitolul ăsta suntem sub orice critică. Producătorii locali ar trebui sprijiniți mai mult, un oraș care produce e un oraș puternic.

Satmareanul.ro:  Crezi că presa își face datoria, de câine de pază al democrației în Satu Mare?

M. Marcocean: Repet, presa din Satu Mare este într-o proporție mare “sub papuc”. Jurnaliștii imparțiali poți să-i numeri pe degetele de la o mână. Și nici măcar n-ai nevoie de toate…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.