DSP Bihor a adoptat o nouă strategie de prevenție a COVID-19, care va crește rapiditatea depistării persoanelor infectate

1

Începând cu 9 aprilie, în județul Bihor se aplică o nouă strategie de prevenție, prin testarea comunitară.

Metoda de testare comunitară crește volumul, viteza și eficiența depistării persoanelor infectate cu Covid-19 și vine în completarea procedurilor în vigoare, care se bazează pe testarea individuală, având un ritm de depistare mai lent.

Noua strategie de testare comunitară constă în definirea de zone clar delimitate geografic, cu populație omogenă, și testarea comunităților din zonele respective prin metoda „pooling”, respectiv testarea mai multor persoane într-o singură probă.

În cazul confirmării probei, grupul testat pozitiv va fi divizat în subgrupe mai mici, multiplu de doi, și retestat până la identificarea tuturor persoanelor pozitive (ex. divizare grup: 64, 32, 16, 8, 4, 2).

Astfel, pe lângă creșterea volumului și vitezei de depistare a cazurilor pozitive, această metodă crește și eficiența testării, prin folosirea unui număr considerabil mai mic de teste, față de testarea individuală care se practică în prezent.

 Metoda de testare comunitară va fi aplicată și în cazul celor aflați în carantină.

De altfel, în județul Bihor toate persoanele au fost testate înainte de ieșirea din carantină. Această strategie este aplicată cu succes în prevenția Covid-19 în Israel, fiind o metodă folosită la nivel mondial în prevenția altor tipuri de epidemii.

Metodologia de aplicare pentru Bihor a fost avizată de un grup de specialiști din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea și al Direcției de Sănătate Publică Bihor.

Probele prelevate sunt testate prin metoda PCR la aparatul achiziționat din donații comunitare în decursul lunii trecute, iar de săptămâna viitoare va intra în funcțiune un al doilea aparat de testare PCR, achiziționat cu acordul Ministerului Sănătății.

Sursa: Comunicat DSP Bihor

Foto: g4media

1 COMENTARIU

  1. […] DSP Bihor a adoptat o nouă strategie de prevenție a COVID-19, care va crește rapiditatea depistă… Evaluați acest articol! [Total: 0 Average: 0] Share Facebook Articolul precedentIohannis, în dezacord cu Vela. ”Stați acasă! Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări!” Redactia […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.