Bugetul UE 2020-2027 amânat de 3 ori de Consiliul European

0

Autor: Alin Seserman

Din octombrie Consiliul European amână bugetul UE 2020-2027. În decembrie l-au amânat din nou, iar în februarie l-au amânat. Tocmai acum când ar fi trebuit să se decaleze totul iar proiectele să poată fi depuse de anul viitor. În ritmul acesta, banii europeni, atât de necesari, nu se decontează nici în 2023 dacă vorbim de primele proiecte care vor fi depuse.

Dacă în octombrie, decembrie şi februarie nu s-au înţeles la negocieri, şefii de stat şi de guvern ar trebui să cadă de acord pe o structură cât mai rapid şi să aibă posibilitatea de a interveni pe parcurs.

E important să se dea mai repede decât până acum drumul la investiţii iar UE riscă să întârzie mai mult de fapt decât în exerciţiile financiare anterioare.

E limpede că mari proiecte ca Green Deal nu mai poate fi aprobat în noua realitate. Vor trebui bani suplimentari în agricultură şi acolo unde UE a depins foarte mult de China. În anii următori UE va trebui să fie cât mai independentă în raport cu China şi nu numai. Dar până atunci votaţi bugetul oameni buni.

1000 de miliarde de euro pentru Pactul Ecologic, chiar şi neluând în considerare coronavirusul e extrem de mult, chiar dacă vorbim de multe investiţii. UE are mare nevoie de bani în agricultură, pentru siguranţa cetăţeanului, pentru autostrăzi şi foarte, foarte mulţi bani la sănătate. Toate discuţiile au avut loc înainte de coronavirus. Astăzi lucrurile sunt mult schimbate. Dar urgenţa rămâne. E nevoie mare de bani pentru toate ţările UE şi mai ales pentru România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.