De ce românii nu lucrează în fermele de acasă, din România?

0
De ce românii nu lucrează în fermele de acasă, din România?

Autor: Alin Seserman

În ultimele zile, mii de români şi-au făcut compatrioţii care au mers la muncă în Germania sclavi.

Sclavii lui Merkel, sclavii României, cei care fac muncile de jos la străini. Astea sunt cele mai des utilizate remarci la adresa românilor care au plecat la muncă nu la întins mâna. Mii de jigniri şi apelative grosolane inclusiv din partea unor jurnalişti.

Faptul că zeci de români merg la muncă în această perioadă e de salutat. Adică oamenii au de ales: stau în casă şi consumă sau merg la muncă şi produc pentru ei şi pentru familiile lor.

Se vorbeşte foarte mult de agricultura românească şi că este nevoie de ei aici, acasă. Momentan lucrurile stau diferit. Agricultura românească de astăzi nu poate absorbi forţa de muncă disponibilă. Deşi aproape jumătate de populaţie locuieşte în mediul rural, totuşi un număr mult mai mic lucrează în agricultură. Şi bine că e aşa, altfel am lucra toţi doar cu mâinile şi cu sapa.

România nu se înscrie în modelul ţărilor din Apus în privinţa funcţionării agriculturii. În ţările UE avansate economic, fermele medii sunt cele mai multe. Adică antreprenorii fermieri gestionează 50-80 de ha, au utilaje, iar atunci când au de recoltat angajează sezonieri, sute de muncitori, pe o perioadă relativ scurtă.

În România avem câteva ferme de zeci de mii de hectare unde lucrează multe utilaje şi sunt culturi mari de grâu, porumb, rapiţă, orz. Aici nu sunt antrenaţi foarte mulţi angajaţi.  Şi mai avem fermele foarte mici, de gospodărie, unde lucrează de obicei membrii familiei.

În ultimii ani, au apărut mai mulţi antreprenori care au investit în viticultură sau în alte culturi şi au întâmpinat greutăţi cu forţa de muncă, care e foarte instabilă, tocmai datorită faptului că există ofertă mult mai avantajoasă în alte ţări.

Să nu uităm că astăzi nu mai e ca acum trei decenii. Oamenii nu merg 2 săptămâni cu autobuzul şi cu felii de salam la ei. Merg cu avionul, iar a doua zi lucrează în ferme. Unii în condiţii foarte bune. Faptul că mulţi români au fost exploataţi e vina statului român care n-a făcut nimic, iar bandele de traficanţi şi-au făcut de cap.

Schimbarea de care are nevoie ţara nu se poate face de pe o zi pe alta aşa cum cred politicienii care merg acum prin pieţe cu masca pe nas pentru a da declaraţii sforăitoare. Nu. Iar agricultura are aceste probleme nu de astăzi, ci de mai bine de 20 de ani.

Nu mai punem diferenţele în privinţa plăţii muncii în agricultură. În România foarte târziu s-a trecut la o salarizare a personalului, de obicei fermierii mai înstăriţi apelau la persoane la plata cu ziua iar sumele au fost derizorii. Doar în ultimii ani, unii fermieri s-au confruntat cu probleme mai complicate după ce au realizat că rămân cu recolta pe câmp dacă nu plătesc bani mai mulţi muncitorilor sezonieri.

Nu doar românii sunt culegători şi căpşunari. Mulţi germani lucrează în agricultură pe salariile care sunt, nu pe altele. Şi constructorii românii aduc vietnamezi şi nu pe post de sclavi ci fiindcă au de finalizat obiective la timp şi nu reuşesc.

Oricum astăzi e bine să nu fie afectată agricultura din Uniunea Europeană fiindcă România importă foarte multe produse agricole şi agroalimentare. Fără această recoltă, România nu mai are nimic în magazine în luna decembrie. Cu ce producem acasă avem mâncare dou-trei luni. E trist, dar asta e realitatea.

România are de traversat o perioadă de câţiva ani pentru a se pune la punct în privinţa depozitării, procesării produselor agricole. Pieţe româneşti sunt dezorganizate. Recoltăm totul în septembrie, iar în restul anului importăm de toate. Până atunci românii noştri, harnici cum sunt ei, vor merge în alte ţări. Aşa cum au făcut cei peste 4 milioane care au plecat în ultimii 13 ani de când facem parte din UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.