Ministrul Alexe: E o campanie agresivă de fake news pe rețelele de socializare. Niciun tren cu material lemnos buştean nu a plecat din România către ţări din Europa sau din alte părţi

0

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe a ieșit public, marți, pentru a infirma manipulările legate de tăieri ilegale de păduri în țara noastră.

Rețelele de socializare sunt invadate, în ultimele săptămâni, cu postări ce arată transporturi cu trenul, ba chiar cu vaporul, de bușteni.

Ministrul a susţinut că în acest an nu a existat niciun transport feroviar cu buşteni româneşti care să fi părăsit ţara, ci mii de vagoane cu buşteni din alte ţări au intrat în România.

Înţeleg emoţia pe care românii o trăiesc când văd transporturi de buşteni care circulă pe drumurile publice, pe calea ferată, când privesc materialele acestea video sau citesc postări şi articole de presă mai mult sau mai puţin fundamentate. Înţeleg puterea emoţională a amintirilor recente, când, din lipsa unui cadru legislativ mai ferm, a controalelor poate mai ferme, am văzut cum multe dintre pădurile României au dispărut de pe hartă. (…) Zilnic este lansată şi alimentată pe Facebook, pe reţelele de socializare, o avalanşă de mesaje toxice. Am văzut poze, clipuri, cu zeci de mii de share-uri. Acestea au un singur scop: să inducă tuturor ideea unei catastrofe ecologice în pădurile româneşti. După atâta campanie de fake-news am ajuns la o stare de dezinformare publică în care orice camion care transportă legal material lemnos este considerat transport ilegal. Toate aceste imagini care sunt promovate în spaţiul public, pe reţelele de socializare, în ultima lună, sunt doar nişte manipulări. Aş vrea să vă spun foarte clar: niciun tren cu material lemnos buştean nu a plecat din România către ţări din Europa sau din alte părţi. Ministerul Transporturilor ne informează că în 2020 niciun tren cu buştean nu a fost exportat din ţara noastră către vreo altă ţară din Europa, nici pe calea ferată şi nici în punctele de descărcare de la Giurgiu, Galaţi sau Constanţa”, a declarat Costel Alexe.

Ministrul Mediului a afirmat că România a fost afectată de fenomenul doborâturilor naturale de păduri, la fel ca şi alte ţări europene.

Au fost înfăţişate în această perioadă o grămadă de imagini cu păduri tăiate, păduri doborâte, care evident au fost considerate că sunt tăieri ilegale. S-au verificat toate aceste informaţii aruncate în spaţiul public. Din păcate, şi în România, ca şi în alte state europene, avem acest fenomen al doborâturilor, şi acest fenomen s-a demonstrat în aceste imagini cu păduri doborâte lângă lac. (…) Imagini cu depozite ale unor operatori economici din întreaga ţară sau cu trenuri de buşteni fac ravagii pe Internet, în condiţiile în care, potrivit informaţiilor pe care le avem la Ministerul Mediului, informaţiilor primite de la Ministerul Transporturilor, informaţiilor publice pe care le avem de la Institutul Naţional de Statistică, în acest an, în România au intrat mii şi mii de vagoane cu buştean care să fie valorificat aici şi evident exportat în alte ţări din Europa. Conform datelor oficiale de la INS, în ultimii ani, România este un importator net de material lemnos”, a explicat Alexe.

Conferință de presă susținută de Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

Conferință de presă susținută de Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor cu privire la una dintre temele cele mai fierbinti ale momentului, taierile de paduri, situatia fondului forestier din Romania, transportul de masa lemnoasa, exportul si importul, situatia fabricilor Sweighofer. Voi prelua toate declaratiile AICi. Datorita interesului urias pentru aceasta tema, voi prelua aici si declaratiile si intrebarile jurnalistilor, plus raspunsurile ministrului.

Posted by Rares Bogdan on Tuesday, April 14, 2020

Sursa: facebook Rareș Bogdan, g4media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.