Raport UE: Rusia și China alimentează teorii conspiraționiste legate de coronavirus în țările cu piețe media mai fragile

0

Conform Politico, divizia StratCom (Strategic Communications) a  Serviciului European de Acțiune Externă al UE ar urma să dea publicității un raport, în care se susține că Rusia și China au fost extrem de active, în ultimele luni, în promovarea de fake news-uri în forma unor teorii conspiraționste în legătură cu pandemia de coronavirus.

Rusia a promovat, pe mass-media pe care le controlează, dar și pe canale controlate de social media, campanii coordonate de răspândire a unor informații false în legătură cu statisticile pe coronavirus.

Inclusiv în România, se promovează – fără argumente – ideea că autoritățile nu ar spune adevărul în legătură cu numărul de îmbolnăviri.

De cealaltă parte, China, care este considerată de tot mai multe state drept principala vinovată pentru izbucnirea pandemiei de COVID-19, a promovat o campanie globală de dezinformare, având un unic scop: dezvinovățirea sa și îmbunătățirea imaginii sale, în contextul pandemiei și al responsabilității pe care ar avea-o în legătură cu generarea acesteia.

Raportul ar vorbi de tactici acoperite, dar și la vedere, folosite de cei doi actori statali.

Autorii raportului susțin că impactul acestor dezinformări este deja evident, din punctul de vedere al afectării sănătății și securității publice.

StratCom are ca misiune asumată, la nivel de UE, contracararea demersurilor de dezinformare, concomitent cu întărirea mass-media și a societății civile.

Sursa: politico.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.