Ordonanța de Urgență privind amânarea ratelor a fost adoptată cu modificări de Camera Deputaților

0

Camera Deputaților, ca for decizional, a adoptat OUG 37/2020 care oferă persoanelor fizice și firmelor posibilitatea amânării ratelor la credite, introducând în categoria beneficiarilor inclusiv persoanele care au restanțe la bănci și eliminând capitalizarea dobânzii și a comisioanelor aferente perioadei în care rambursarea a fost suspendată.

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a anunțat că liberalii vor ataca modificările la Curtea Constituțională.

Modificările aduse OUG 37 au fost adoptate cu 208 voturi ”pentru”, 103 voturi ”împotrivă” și 8 abțineri.

Modificările aduse OUG 37/2020 (amânarea ratelor la bănci):

  • obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor afectați de toate tipurile de secetă de către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă la cererea debitorului cu până la 18 luni, dar nu mai mult de 31.10.2021, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare .
  • pentru debitori persoane fizice pentru care prelungirea maturității creditelor depășește limita de vârstă prevăzută prin reglementările creditorilor de acordare a creditelor, creditorii procedează la restructurarea creditelor cu depășirea limitei de vârstă.
  • Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1), debitorii definiți la art. 1 lit. b), cu excepția persoanelor fizice, trebuie să aibă activitatea întrerupta total sau parțial, veniturile sau încasările diminuate cu cel puțin 15% fata de media ultimelor doua luni, sau in cazul autorităților publice locale apariția unor cheltuieli neprevăzute sau nebugetare, legate de combaterea pandemiei, ca efect al deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate în baza declarațiilor pe propria răspundere a debitorilor.
  • Dobânda datorată de debitori, precum și comisioanele aferente corespunzătoare sumelor scadente a căror plată a fost suspendată nu se capitalizează la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare.
  • Sunt de asemenea eligibili debitorii care se află în procedură de executare silită, în procedură de dare în plată, de reorganizare judiciară sau în orice alte proceduri judiciare sau extrajudiciare care tind la suspendarea efectelor contractelor de credit.”

Sursa: g4media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.