Vlad Mixich: România testează cei mai puțini suspecți de coronavirus, la mia de locuitori, după Ungaria. Creșterea numărului de teste este esențială pentru o ieșire în siguranță din izolare

0

Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, susține că e foarte important ca România să-și crească urgent capacitatea de testare pentru o strategie de exit din izolare, care să protejeze sănătatea publică și, în același timp, să permită reactivarea economiei.

Acesta crede că, în lipsa acestei strategii, “ne cam jucăm cu focul!”.

România este în acest moment pe penultimul loc la numărul de teste efectuate la o mie de locuitori dintre țările Uniunii Europene. Doar Ungaria stă mai prost decât noi, spune Vlad Mixich, președintele Observatorului Român de Sănătate, ONG care derulează, în această perioadă, și o campanie de informare în contextul epidemiei de coronavirus, împreună cu Ministerul Sănătății.

Întreaga intervenția a acestuia, mai jos…

🔥 Am impresia că ne cam jucăm cu focul!

Esențial pentru o strategie de exit din izolare care să protejeze sănătatea publică și în același timp să permită reactivarea economiei este creșterea capacității de testare (am explicat ieri de ce). În lipsa ei, ne jucăm cu focul.

Cum stă România astăzi? Printre țările din centrul și estul Uniunii Europene (corect e să ne comparăm în primul rând cu cei din aceeași divizie), România este pe penultimul loc la numărul de teste efectuate la o mie de locuitori ‼️

💡 Ca să înțelegem problema, România testează astăzi de 6 ori mai puțin decât Estonia, de 4 ori mai puțin decât Slovenia și de 3 ori mai puțin decât Cehia.

💡 Ca să înțelegem dimensiunea ecartului pe care îl avem de recuperat, dacă ne comparăm cu țările puternice care sunt considerate modele în testarea pentru coronavirus, România testează astăzi de 5 ori mai puțin decât Germania.

Subliniez că toate comparațiile de mai sus sunt făcute pentru teste la o mie de locuitori, pentru a diminua efectul diferențelor numărului de locuitori. Cu excepția Ungariei, România testează mai puțin decât toate celelalte țări UE.

A trecut mai mult de o lună și jumătate de la izbucnirea acestei crize de sănătate și în România. Timp suficient pentru ca autoritățile să organizeze un program de creștere a capacității de testare (cu cele 3 elemente necesare: creșterea numărului de aparate, creșterea numărului de specialiști, creșterea numărului de spații cu circuite amenajate).

Considerând vârfurile de testare din ultimele două luni, România și-a crescut capacitatea de testare zilnică/mia de locuitori de 1,8 ori. E ok, dar nu e suficient.

‼️ În vremea celei mai mari crize de sănătate publică a ultimelor decenii, ok NU e suficient.‼️

 

Sursa: Facebook Vlad Mixich

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.