Echipamentele de protecție donate pe rațiuni etnice de Guvernul de la Budapesta încă fac valuri: Ministrul de Externe Szijjártó Péter, atac grosolan la adresa Ambasadorului României la Budapesta

0

Un mic scandal diplomatic ungaro-român s-a profilat, în acest week-end, ca urmare a unei postări pe Facebook-ul ministrului de Externe al Ungariei, Szijjártó Péter, care l-a catalogat pe Ambasadorul României la Budapesta drept ”mincinos” și aliat cu opoziția maghiară împotriva ungurilor de peste graniță.

Totul a pornit de la un mesaj de susținere, trimis pe WhatsApp de Ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurcă, unui parlamentar de opoziție, doamna Timea Szabo, care a fost insultată în Parlament și amenințată, ulterior, chiar telefonic, de susținători ai Guvernului Viktor Orban, pentru următoarea declarație politică, ce avea legătură cu oportunitatea acelor donații medicale trimise cu dedicație de Guvernul ungar etnicilor maghiari din Transilvania:

”Atunci când premierul face paradă prin spitale, în faţa presei, în jumătate dintre cazuri, medicii care îi primesc vizita nu poartă mască sau poartă doar o mască chirurgicală, despre care mare parte dintre medici spun că nu ajută prea mult” – ar fi susținut Tímea Szabó în Parlamentul de la Budapesta, moment în care a fost insultată de parlamentari ai Puterii.

Cum această declarație a fost urmată de atacuri în presă și amenințări la adresa lui Szabo, Ambasadorul român Marius Lazurcă i-atrimis pe WhatsApp un mesaj de solidaritate, care conținea, printre altele, și următoarele:

”Obligația mea este, desigur, să rămân în afara și deasupra competiției politice din Ungaria și am toate intențiile să să supun acestei reguli. În același timp, nu pot să abdic de la principiile fundamentale ale decenței umane și bunului simț. Vă rog să îmi permiteți să vă trimit acest modest semn al solidarității mele, odată cu cele mai bune urări”, se arată în mesajul trimis de ambasadorul Lazurcă parlamentarului maghiar Timea Szabo.

Min. de Externe al Ungariei, Szijjártó Péter, care a fost unul dintre comunicatorii publici ai guvernului de la Budapesta, în chestiunea donațiilor medicale, pe criterii entice, a reacționat, imediat, catalogând mesajul lui Lazurcă, drept o ”isterie mincinoasă”.

”Ambasadorului României îi place că sunt partide în parlamentul ungar care gândesc așa. Ambasadorul României, evident, este mincinos, dar e mult mai rușinos că opoziția maghiară și ambasadorul României sunt pe o platformă comună împotriva ungurilor de peste graniță. Așadar, să spunem clar că opoziția maghiară – cu guvernul în rândurile sale – și ambasadorul României o poate înțelege perfect: ungurii care trăiesc dincolo de graniță fac parte din națiunea maghiară, așa că îi vom ajuta pe viitor, așa cum noi am mai făcut-o înainte. Pentru că ungurii de peste graniță pot conta pe guvern”, a scris Szijjártó Péter pe Facebook, în replica la mesajul Ambasadorului român.

Reacții dinspre politicienii români, pe acest subiect, nu au întârziat să apară – Rareș Bogdan i-a luat apărarea ambasadorului Marius Lazurca și acuză provocări la adresa României.

„Marius Lazurca este unul dintre cei mai buni diplomati pe care îi are România astazi. Extrem de nedrept ce i se intampla in relatia cu „radicalul liber” Szijjarto, un tanar politician maghiar care atunci cand nu ii jigneste pe romani sau Romania, cauta prilej de a provoca scandal in relatia cu Romania”, a transmis Rareș Bogdan, pe pagina personală de Facebook.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.