Stare de alertă din 16 mai? De ce e necesară și ce presupune

0

Autoritățile au anunțat, deja, că au hotărât relaxarea restricțiilor după încheierea stării de urgență, în 15 mai.

Este de observant faptul că, în lipsa stării de urgență, autoritățile nu mai au dreptul să impună niciun fel de restricții. Soluția de mijloc, despre care se pare că au discutat, marți, Premierul Orban și Președintele Iohannis, ar fi decretarea stării de alertă, după 15 mai.

Ce înseamnă starea de alertă? Conform legii, această măsură se referă la „punerea de îndată în aplicare a planurilor de acțiuni și măsuri de prevenire, avertizare a populației, limitare și înlăturare a consecințelor situației de urgență”.

Conform OUG nr. 21/2004, mai arată Digi 24, pe timpul stării de alertă se pot dispune, cu respectarea prevederilor Art. 53 din Constituţia României, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale. Articolul 53 din Constituție prevede:

„ARTICOLUL 53
(1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii”.

„Starea de alertă este mai simplă, mai mică decât starea de urgență. Starea de urgență este la nivelul ministrului de Interne, decretată de președinte. Starea de alertă este declarată de Comitetul pentru situații de urgență, cu aprobarea premierului”, a explicat Augustin Zegrean, la Digi24, care sunt diferențele dintre cele două situații.

Fostul președinte CCR a mai spus că și pe timpul stării de alertă pot fi restrânse anumite drepturi și libertăți individuale, dar nu se pot da amenzi și nici ordonanțe militare.

„În starea de alertă nu se pot da ordonanțe militare. Se pot da doar ordine, care nu au aceeași putere. De asemenea, în starea de alertă nu se pot stabili amenzi”, a declarat Augustin Zegrean, precizând că ordonanțele militare care sunt acum în vigoare expiră odată cu starea de urgență.

„Dacă vor să mențină amenzile, vor trebui să dea o lege”, a mai spus el, precizând că, din punctul lui de vedere, era de preferat varianta legii în locul ordonanțelor militare pentru actuala stare de urgență.

Sursa: digi 24

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.