Un singur lucru nu s-a lămurit azi: totuși, de ce propune UDMR astfel de proiecte de autonomie? Și de ce e OK să le propună?

2

Cel mai deranjant din tot scandalul ”Autonomia Ținutului Secuiesc” este ca UDMR încă trimite în Parlament personaje, care propun astfel de proiecte de autonomie.

Conform Președintelui Consiliului Național Secuiesc, Izsak Balasz, acest proiect e depus încă din 2004, acum a fost a patra depunere, când cu adoptarea tacită.

De altfel, omul nostru a anunțat că UDMR nu s-a speriat de Președinte și îl va depune și a cincea oară, poate atunci, eventual, se face o adoptare tacită ,chiar în camera decizională😊.

Normal, oare, nu ar fi ca UDMR să-și ceară scuze pentru derapajul cu proiectul celor doi parlamentari ai săi?

E ceva ce scapă logicii:

  • Pe de-o parte, reprezentanți ai UDMR promovează în Parlament un proiect, ce sfidează Constituția României; e vorba de aceeași Constituție, care permite existarea acelui Parlament, în care se manifestă parlamentarii UDMR…
  • Pe de altă parte, dacă le transmiți udemeriștilor – cum a făcut Iohannis – că România are o Constituție și că înțelegeri PSD-UDMR, care produc efecte ce contravin Constituției României, nu-s acceptabile, te trezești cu liderii UDMR, ca Kelemen Hunor, că se plâng că ”instigi împotriva maghiarilor”. Pardon…? Ce ar trebui să facă un Președinte al României, oricum s-ar numi el, să zică ”vai, dar mă scuzați că vă deranjez, e foarte bine să promovați proiecte, care încalcă fix Constituția”…?

Despre asta a fost vorba azi.

Și despre faptul că Guvernul de la Budapesta derapează tot mai frecvent – ultimul derapaj e cel cu atacul grosolan la adresa Ambasadorului nostru in Ungaria, Marius Lazurcă.

Mulți dintre cei care au criticat declarația de azi a Președintelui – de ex. Dacian  Cioloș – l-au criticat, atunci, că nu a ieșit, ferm, pentru a-l apăra pe Ambasadorul Lazurcă, de atacul ministrului de Externe al Ungariei…

Guvernul Viktor Orban are o agenda revizionistă, lipsită de eleganță, în raporturile de vecinătate. Imaginați-vă dacă rolurile ar fi inversate și ne-am apuca noi să facem proiecții proprii de autonomie pe teritoriul Ungariei…

Un partid politic in democratie isi justifica existenta, prin utilitatea publică pe care o are in societate.

In legătură cu UDMR, se poate spune că, cu Kelemen Hunor președinte, nu mai are identitate, alta decât cea pe care i-o configurează FIDESZ-ul lui Orban Viktor.

Pentru că, acolo, în laboratoarele cu mentalitate de secol 18 ale Guvernului Viktor Orban, se coc tot felul de proiecte frustrate, ce contravin ordinii juridice statale internaționale agreate, inclusiv de Ungaria.

În ceea ce privește posibilul blat PSD-UDMR invocat de Președinte, care este cea mai informată persoană din România, în virtutea funcției pe care o ocupă, Newsweek a analizat datele la care Marcel Ciolacu putea supune proiectul la vot și, totuși, n-a făcut-o.

Pe 9 martie, deci cu 16 zile înainte de expira termenul constituțional, proiectul a fost înscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților.

Ce s-a întâmplat între 9 și 25 martie?

La ședința din 9 martie, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, nu a supus proiectul la vot.

Și a doua zi, pe 10 martie, a avut loc o ședință a Camerei Deputaților, dar Ciolacu nu a pus nici acum proiectul pe ordinea de zi. A avut loc, însă, un proiect “privind instituirea Zilei Satului Românesc”.

Încă o ședință a avut loc pe 12 martie. Surpriză, nici tura asta nu a fost pus pe ordinea de zi de către Marcel Ciolacu proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc. 

Apoi, activitatea Parlamentului a fost, practic, suspendată” (Newsweek România ).

Și mai e un aspect, pe care-l surprinde foarte plastic, pe contul personal de Facebook, un cunoscut jurnalist de la Newsweek, Mircea Marian.

Este vorba de conexiunea Rusia dintre PSD și UDMR, dar și faptul că, azi, am văzut multe dintre gurile de foc ale Rusiei în România, atacându-l pe Președinte pentru că a apărat Constituția.

Postarea lui Mircea Marian, jurnalist Newsweek:

”În povestea de azi, cu autonomia Ținutului Secuiesc, nu e nici o surpriză, fiindcă PSD și UDMR sunt de multă vreme în alianță în cadrul unei rețele de influență a Rusiei și Chinei, în Europa.

Pe vremea lui Ponta, intermediarul legăturilor cu Moscova era Vucic – care-l găzduiește pe fugarul Ghiță, iar Ponta e consilierul președintelui Serbiei.

Sub Dragnea, poate vă aduceți aminte că una din primele vizite ale ministrului de Externe Meleșcanu – dacă nu cumva prima – însoțit de Tăriceanu și eminența lor cenușie, Imre Nagy (dacă rețin corect), a fost la Budapesta, la Viktor Orbancare face jocurile Rusiei și Chinei în NATO și UE.

Ce face această rețea coordonată de la Moscova și Beijing: crează diversiuni, mai ales conflicte interetnice, subminează unitatea UE și a NATO (vezi povestirile despre prostituția de la bazele americane, întreținute de ziariștii pro-PSD) și laudă permanent realizările Chinei comuniste.

Să vă uitați cum a sărit azi, din baie, Kelemen Hunor, jignit. Eram 100% convins că ăsta e jocul: se scapă printre degete o lege de autonomie, PNL/ Iohannis o critică, iese Kelemen Hunor și se dă lovit.

Foarte bine face România că sprijină opoziția de la Budapesta, Viktor Orban e un pericol pentru toată Uniunea Europeană. De KH (n.r. Kelemen Hunor) n-am ce zice, ăsta a ajuns un muțunache care latră la comandă”, susține Mircea Marian.

Concluzie:

Esența ieșirii de azi a Președintelui este aceasta, din câte arată probele reale: Ciolacu (PSD) a avut 2-3 ocazii, în care putea supune la vot un proiect ce contravine Constituției României.

NU a făcut-o, iar proiectul a fost adoptat tacit în Cam. Deputaților (și respins, miercuri, în Senat, Cameră decizională). Guvernul de la Budapesta influențează multe dintre acțiunile politice ale UDMR, iar asta nu de ieri de azi. Era necesară o reacție fermă a Președintelui, iar aceasta a venit azi.

Proiectul cu autonomia Ținutului Secuiesc a fost depus, anul acesta, pentru a patra oară. CNS vrea să-l depună și a cincea oară.

Doar acum a trecut de o Cameră, conform informațiilor noastre. În Senat, PSD are, SINGUR, majoritate.

E clar că rolul unui partid românesc cu parlamentari plătiți de contribuabilul român – cum este UDMR – nu ar trebui să fie promovarea de proiecte anti-constituționale. Și, totuși, asta face, în mod repetat.

Întrebare normală: dacă nu ieșea Președintele azi, cum PSD are MAJORITATE în Senat, care e Camera decizională, oare … același PSD care a trecut proiectul , in mod tacit, în Camera inferioară… ce-ar fi făcut, TACIT, în Senat?

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.