150 de ani de la nașterea arhitectului Rimanoczy Kalman. Ilie Bolojan: ” A fost cel mai mare arhitect pe care l-a dat Oradea”

0

Prtimarul Ilie Bolojan a marcat 150 de ani de la nașterea arhitectului, care și-a pus amprenta asupra orașului Oradea.

Azi se împlinesc 150 de ani de când, la 1 mai 1870, s-a născut la Oradea arhitectul Rimanoczy Kalman, fiul. Alături de tatăl său, și-a pus amprenta asupra Oradiei prin clădirile publice, casele familiale, bisericile și spitalele pe care le-au proiectat. La început de secol XX, când orașul era într-o perioadă de dezvoltare, iar comunitatea maghiară și cea evreiască își aduceau contribuția la patrimoniul orașului nostru, a realizat proiecte cât alții în mai multe vieți, cu toate că a trăit doar 42 de ani.

Gândiți-vă cum ar arăta centrul istoric fără clădirea Episcopiei Greco-catolice, palatul primăriei, casa venețiană, sediul Episcopiei Ortodoxe, palatul Moskovits Miksa, palatul Apollo și multe alte clădiri.

A fost cel mai mare arhitect pe care l-a dat Oradea. Osemintele sale se odihnesc în cripta Bisericii Romano-Catolice Olosig pe care a proiectat-o.

Cu acordul Episcopiei Romano-Catolice, în semn de respect pentru contribuția lui la ceea ce este astăzi Oradea, am amplasat la intrarea pe pietonal dinspre magazinul Crișul, în fața bisericii, statuia realizată de sculptorul Alexandru Păsat.

Proiectul a fost pregătit de anul trecut, dar nu l-am putut marca așa cum s-ar fi cuvenit din cauza pandemiei de coronavirus.

Voi propune Consiliului Municipal ca zona delimitată de Casa de Pensii, clădirea serviciilor comunitare, fosta policlinică și Biserica Romano-Catolică Olosig să se numească Piața Rimanoczy. Este potrivit ca oamenii care au marcat istoria orașului și cei care își fac datoria acolo unde sunt să fie respectați, indiferent de etnia, confesiunea lor sau epoca în care au trăit.

Rimanoczy Kalman fiul a fost un astfel de om. Recunoștință veșnică din partea orădenilor !”, a transmis Primarul din Oradea pe contul oficial de Facebook

150 de ani de la nașterea arhitectului Rimanoczy Kalman. Ilie Bolojan: ” A fost cel mai mare arhitect pe care l-a dat Oradea” 1 150 de ani de la nașterea arhitectului Rimanoczy Kalman. Ilie Bolojan: ” A fost cel mai mare arhitect pe care l-a dat Oradea” 2 150 de ani de la nașterea arhitectului Rimanoczy Kalman. Ilie Bolojan: ” A fost cel mai mare arhitect pe care l-a dat Oradea” 3 150 de ani de la nașterea arhitectului Rimanoczy Kalman. Ilie Bolojan: ” A fost cel mai mare arhitect pe care l-a dat Oradea” 4 150 de ani de la nașterea arhitectului Rimanoczy Kalman. Ilie Bolojan: ” A fost cel mai mare arhitect pe care l-a dat Oradea” 5 150 de ani de la nașterea arhitectului Rimanoczy Kalman. Ilie Bolojan: ” A fost cel mai mare arhitect pe care l-a dat Oradea” 6 150 de ani de la nașterea arhitectului Rimanoczy Kalman. Ilie Bolojan: ” A fost cel mai mare arhitect pe care l-a dat Oradea” 7

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.