Prefectul Radu Bud, împreună cu Directorul Cancelariei, Adrian Cozma, au comemorat 50 de ani de la tragedia din 14 mai 1970

0

Comemorarea a 50 de ani de la cea mai mare calamitate naturală abătută asupra județului Satu Mare – inundațiile din 14 mai 1970 – în contextul actualei pandemii de coronavirus, a avut o conotație deosebită: a reamintit importanța solidarității.

Prefectul Radu Bud, împreună cu Directorul Cancelariei, Adrian Cozma, au comemorat 50 de ani de la tragedia din 14 mai 1970 1

Prefectul Radu Bud, împreună cu Directorul Cancelariei, Adrian Cozma, au comemorat 50 de ani de la tragedia din 14 mai 1970 2

Acest lucru l-a transmis într-o postare pe contul oficial de Facebook, și Adrian Cozma, care, alături de Prefectul Radu Bud, și alte oficialități locale, au depus jerbe la obeliscul ridicat în amintirea victimelor inundațiilor din 1970:

Râul Someș a curmat 56 de vieți omenești, a ucis peste 20.000 de animale, a distrus peste 4.000 de case, a afectat peste 28.000 de imobile și a inundat 120.000 hectare de teren.
Alte mii de sătmăreni şi-au pierdut agoniseala, după ce apele învolburate au acoperit o treime din judeţ şi mai bine de jumătate din oraşul Satu Mare. Pierderile suferite de populaţie au fost estimate de autorităţile de atunci la 259 de milioane de lei.

În cartierul 14 Mai, care poartă numele zilei marii tragedii, apele au atins cota de 2 metri. Circulația rutieră și feroviară au fost întrerupte, orașul a fost izolat complet de restul țării.

Ziua de 14 Mai este comemorată de 50 de ani neîntrerupt, chiar și în aceste momente grele în care pandemia a pus un văl de tăcere şi tristeţe peste întreaga omenire. Suntem mai conştienţi ca oricând de importanţa solidarității și compasiunii şi aducem un pios omagiu victimelor inundațiilor din 1970 și suntem alături de familiile acestora.

Speranţa că totul va reintra în normal cât mai curând ne mobilizează să nu ne oprim, să ne continuăm cât mai aproape de firesc activităţile şi să contribuim fiecare în felul său la depăşirea acestei perioade dificile”, a transmit Adrian Cozma.

Prefectul Radu Bud, împreună cu Directorul Cancelariei, Adrian Cozma, au comemorat 50 de ani de la tragedia din 14 mai 1970 3

După ceremonia de depunere de jerbe, reprezentanții autorităților județene au participat la expoziția ”Tragedie și renaștere. Fețe ale unei calamități: inundația din 14 Mai 1970 în Satu Mare” găzduită de Muzeul Județean Satu Mare.

Prefectul Radu Bud, împreună cu Directorul Cancelariei, Adrian Cozma, au comemorat 50 de ani de la tragedia din 14 mai 1970 4

Sursa: Facebook Adrian Cozma, Institutia Prefectului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.