Adrian Oros: O secetă cum n-a mai fost de 50-60 de ani. 1,4 milioane de hectare de culturi afectate de secetă!

0

Ministrul Agriculturii a susținut o conferiță de presă la Cluj-Napoca, unde a discutat despre afectarea culturilor agricole de către seceta de anul acesta, dar și despre măsurile pe care le va lua Guvernul pentru a veni în ajutorul fermierilor.

”E o secetă extremă şi puternică, ce s-a instalat în această parte a Europei, nu numai în România, care se suprapune acestei crize a evoluţiei pandemiei COVID. (…) Secetă ca anul acesta, spun specialiştii, n-a fost de 50-60 de ani“, a declarat Ministrul Agriculturii, ntr-o conferință de presă la Cluj-Napoca.

Ministrul Agriculturii s-a declarat dezamăgit de faptul că sistemul de irigații nu poate funcționa la capacitate maximă, pentru că multe lucrări de reabilitare sunt de proastă calitate sau nu sunt corelate cu lucrările de infrastructură secundară executate de fermieri.

Ministrul a mai spus că până acum sunt 1,4 milioane de hectare de culturi afectate de secetă, iar fermierii trebuie să se obișnuiască să își asigure culturile.

“În afară de faptul că-i despăgubim, încercăm să-i încurajăm pe fermieri – pentru că sunt şi alte fenomene climatice nefavorabile sau extreme care pot să le diminueze producţiile, grindină, inundaţii, îngheţ, ploi torenţiale, furtuni – încercăm să-i obişnuim să-şi asigure culturile. (…) Ministerul Agriculturii suportă 70% din poliţa de asigurare. În acelaşi timp, încercăm să negociem cu băncile să fie prinsă în poliţa de asigurare şi seceta, pentru că foarte multe bănci nu asigură pentru secetă sau acolo unde asigură pentru secetă, condiţiile pe care le impun în contracte nu sunt acceptate sau sunt foarte greu acceptate de fermieri”, a adăugat Adrian Oros.

Conferință de presă la Cluj-Napoca

Posted by Adrian Oros on Sunday, May 24, 2020

 

Sursa: viacluj.tv

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.