”Nu există ”noi” și ”ei”, decât în lozincile politicienilor UDMR. Cum a resetat Adrian Cozma jocul politic în Satu Mare!

5

Liberalul Adrian Cozma își desenează o candidatură pentru șefia județului Satu Mare, într-un mod, care – fără vreun dubiu – poate face istorie.

Într-un județ, în care majoritatea de guvernare locală se construiește prin meschine alianțe politico-etnice, Cozma propune o candidatură care transcende etnia, în interesul dezvoltării Sătmarului.

Alianța mea e cu Sătmărenii”, replica acesta la observația că PNL e în alianță de guvernare locală cu UDMR.

Cum abordează politicianul obișnuit din Satu Mare ecuația politică?

În mod pragmatic, cu gândul la obținerea unei funcții.

”Pragmatic” înseamnă a ”juca” cu UDMR, care, deși nu a performat – prin reprezentanții săi din administrația publică locală, în ultimii 4 ani – speră să își mențină votul etnic, care, în teorie, este unul semificativ și să își construiască o majoritate la nivel local, prin alianțe cu ”cumpărători” interesați de funcții de adjuncți.

Așa joacă vânătorii de sinecuri: luptă la impresia artistică, dar nu deranjează UDMR, pentru că vor să beneficieze de bunăstarea procentului constant-etnic al acestui partid.

Întrebarea care se pune este următoarea: când minți Sătmărenii că îi reprezinți, iar ”reprezentare”, pentru tine, ca politician, este a gira stagnarea județului și a orașului, girând pe Pataki și Kereskenyi, încă 4 ani, se poate spune că ești onest față de Sătmăreni?

Se poate spune că FACI POLITICĂ PENTRU SĂTMĂRENI?

În democrație, un politician ALES are datoria să își reprezinte electoratul în mod onest.

A gira o administrație care ne-a ținut în stagnare nu echivalează cu a-ți face datoria față de cetățeni.

Acesta, mi se pare, este punctul nevralgic, de la care pornește Adrian Cozma, în resetarea jocului politic local, prin care simte că poate ținti spre locul I, pentru a-și impune proiectul propriu pentru Satu Mare: repudiază o abordare defetistă, ce-ar însemna a accepta un separaționism jignitor, pe linii etnice și transmite că nu diferențiază etnic între voturile, care pot pune Satu Mare pe primul loc, deoarece alianța sa e cu Sătmărenii, inclusiv cei de etnie maghiară.

Etnicii maghiari au nevoie de reprezentare democratică serioasă, în ultimul timp existând o discontinuitate evidentă între interesele acestora și interesele politicienilor UDMR.

Toți Sătmărenii vor bunăstarea județului, indiferent de etnie, însă, de dragul voturilor, UDMR promovează ciclic o retorică populist-inflamatorie, menită a activa electoratul de etnie maghiară, în jurul unor teme irelevante pentru prezent, teme care nu atrag bani europeni, teme care nu generează dezvoltare, ci doar radicalizează, în așa fel încât ”faliții” UDMR-ului să mai prindă o sinecură plătită din bani publici, prin obținerea de voturi emoționale, voturi ”împotriva cuiva”.

De aici, cred, pornește pactul propus de Adrian Cozma, Sătmărenilor, inclusiv etnicilor maghiari – acesta țintește spre o campanie ”pentru”, o campanie dincolo de etnie, în numele dezvoltării județului.

Acest interes de dezvoltare unește, generos și pulverizează manipulările electorale construite pe diferențieri etnice…

”Nu există ”noi” și ”ei”…! Suntem toți prieteni, știu limba maghiară la fel de bine ca limba română, astea nu sunt probleme, astea NU SUNT PROBLEMELE ETNICILOR MAGHIARI! Astea sunt lozinci politicianiste ale politicienilor din UDMR”, transmite acesta, fără pic de ezitare, când refuză să pună Sătmarul pe locul II, de dragul unui post onorant de vicepreședinte al unui reprezentant UDMR, care a ținut județul în stagnare, în ultimii 4 ani.

Neîndoios că, fiind într-o creștere constantă în sondaje, Cozma ar fi mai util UDMR-ului, dacă ar accepta să nu joace acest joc curajos de ”totul sau nimic” și să accepte ”ceva”, un ”vice” pe undeva.

Întrebarea inerentă este – cum îi servește mai bine Cozma pe Sătmăreni: negociind – cum au făcut alții și obținând, în combinație cu UDMR, un post sigur de vicepreședinte la CJ Satu Mare – sau arătând unde s-a greșit în ultimii 4 ani, propunând un proiect și o echipă formată din oameni competenți, cu care să scoată Satu Mare din stagnare, refuzând, din start blaturi pentru locul II?

Cum e onest să fii, ca politician local, în raport cu Sătmărenii: să le vinzi gogoși demagogice, cu scopul de a-ți asigura un vot etnic, sau să le spui, bărbătește, că ai un proiect de dezvoltare, pentru care ai nevoie de votul Sătmărenilor, indiferent de etnie, care vor dezvoltarea Sătmarului…?

Este de analizat cum va evolua demersul lui Cozma, în viitorul apropiat, dar un lucru e cert: această abordare, care scoate competiția electorală din tipare etnice, unde vrea să o țină UDMR-ul, poate reseta jocul politic, în perspectiva următorului ciclu electoral.

Cozma transmite, încă din start următorul lucru: nu vreau blat pentru locul II, deoarece pun Sătmarul pe locul I și nu pot pune Sătmarul pe locul I, decât dacă majoritatea Sătmărenilor, indiferent de etnie, nu-și doresc acest lucru.

 

 

5 COMENTARII

  1. Cosma e un om ce vrea binele oamenilor din acest judet. Politica etniei e o politica GRESITĂ, si ca e asa o vedem zi de zi atunci cind unii politicieni de etnie maghiara sperie electoratul cu formula “noi sa fim uniți cu conducatorii nostrii din udmr”. Separarea intereselor e oprovocare la ura si discriminare. Eu am fost educat de parinti sa respect pe cel de linga mine indiferent de etnie pentru simplul fapt ca e si el ca mine OM, iar oamenii trebuie sa se respecte intre ei. Au aceleasi nevoi, au aceleasi drepturi si aceleasi obligatii. Cred ca greutatile vin atunci cind folosim sintagma NOI sauEI. CIND VOM CREDE CU ADEVARAT CA TOTI AVEM ACELEASI DREPTURI LA BUNASTARE VOM ALEGE OMUL CARE SE DĂRUIESTE CELORLALȚI IN MOD EGAL, INDIFERENT DE ETNIE !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.