Cine sugrumă folclorul adevărat?

0

Autor: Robert LASZLO

În ultima vreme a devenit de-a dreptul alarmantă invazia – mai ales în lumea virtuală – a tot felul de formații așa-zis folclorice, care nu fac altceva decât să arunce în derizoriu esența spiritului nostru identitar, prin grosolană mistificare și revoltătoare vulgarizare.
Cele mai sinistre exemple vin din partea unor lăutari submediocri care maimuțăresc Țara Oașului.

Invocând numele de Oaș, nefericiții ăștia nu fac altceva decât să compromită orice idee de muzică autentică. Înarmați cu acordeoane, saxofoane, ori chiar orgi electronice, indivizii ăștia prezintă niște făcături vag melodice, cu inflexiuni cvasi–maramureșene ori bănățene, pe niște versuri schimonosite în care, pe ritmuri care nu au nicio legătură cu muzica oșenească, vorbesc despre…oșeni.

Fătuci rujate și fardate la greu, zbiară niște texte care, în cel mai fericit caz, nu sunt de-a dreptul licențioase, că de, pornografia e comercială, nu-i așa?

Desigur, trăim într-o lume liberă în care fiecare poate să facă tot ce vrea, dar unii se pare că și-au luat liber de la bunul simț și de la cuvenita măsură. Aceștia se apără și susțin că au nenumărați fani și din păcate, aici chiar au dreptate, pentru că numărul celor lipsiți de orice urmă de discernământ estetic sau artistic este într-o periculoasă creștere.

Confuzia aceasta între Oaș și Maramureș nu este de ieri de azi, dar dacă unui bucureștean de pildă, am putea să-i trecem cu vederea această indistincție, ce te faci cu oșenii înșiși, mulți dintre ei angrenați în mișcarea culturală, care se luptă cu disperare să înece adevărata spiritualitate oșenească într-un melanj dubios, cum ar fi Asociația ”Mara – Oaș”, parcă anume creată să sporească această nedorită confuzie între cele două zone folclorice.

Dacă mai adaug la acestea faptul că la intrarea într-o comună neaoș oșenească a fost ridicată o uriașă poartă maramureșeană, vom avea imaginea unei degradări fără precedent și vom observa că nu doar guriștii ăia jalnici care-și trag videoclipuri tradiționale sunt vinovați pentru această stare de fapt!

Din păcate, nici în zona Codrului nu stăm mai bine.

Și muzica acestui areal folcloric este colmatată de tot felul de inflexiuni și stridențe care nu sunt specifice codrenilor. Unde mai pui, că au început să apară și aici niște ctitorii bizare: de exemplu, la intrarea într-o comună din Codru a fost plantată în cimitir o bisericuță de lemn cu specific moroșenesc, asta numai pentru faptul că preotul din sat provine din Maramureș. Cine dă avizele pentru astfel de construcții și pe ce bază, iată alt subiect fierbinte de dezbatere!

Constat cu tristețe că toate aceste eroziuni ale spiritului autentic popular din județul nostru vor duce într-un final la neantizarea adevăratei noastre identități, păstrată până acum, uneori cu sacrificii eroice, de generații întregi. Păstrate până în ziua de astăzi, doar pentru ca niște inconștienți, în numele îmbogățirii pe toate căile să le desfigureze, ori chiar să el distrugă?

Ce poate avea în comun sufletul nostru, fiorul care vibrează de milenii întregi, nevăzut din câmpie până pe piscurile semețe ale munților, cu mocirla consumerismului?
De aceea cred că acum este mai important decât oricând, ca educația copiilor să cuprindă și o astfel de componentă, de deprindere a tradițiilor străbune. Sigur, nu toți elevii vor deveni dansatori sau interpreți de muzică populară, dar măcar vor ști să facă distincția vitală între autentic și fals. În alte țări se pune un accent extrem de important pe rolul educativ al studierii folclorului în școală.

La noi, totul este lăsat la voia întâmplării, de parcă cineva ar ține cu tot dinadinsul să crească numărul fanilor videoclipurilor cu muzică trucată, în detrimentul muzicii tradiționale curate, cea din izvorul căruia s-a adăpat sufletul românesc.

Hai să nu-l secăm, hai să-l facem să curgă din nou în matca lui firească, pentru ca să putem înțelege cu claritate că folclorul stă la temelia oricărei culturi adevărate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.