Federația Rusă este definită ca inamic în Strategia Națională de Apărare a României. Este pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial când se asumă o astfel de atitudine față de Rusia

0

Documentul, ce a fost dat publicității, în cursul acestei săptămâni, are referiri directe la Rusia – se vorbește direct despre „comportamentul agresiv al Federației Ruse” și despre „acțiunile de militarizare a regiunii Mării Negre și de tip hibrid” desfășurate de Moscova.

Tot în legătură cu Federația Rusă, în Strategie se amintește ”atitudinea și acțiunile Federației Ruse, de încălcare a normelor dreptului internațional”, caregenerează perpetuarea și extinderea divergențelor cu unele state occidentale și NATO”.

De asemenea se suține în Strategie că ”Federația Rusă contribuie la deteriorarea stabilității regionale” și își consolidează „propriile capabilități militare ofensive în Marea Neagră ” și creează unsistem de interdicție regională și restricționare a accesului care să asigure controlul asupra bazinului pontic și contrabalansarea acțiunilor de dezvoltare a capabilităților militare aliate pe flancul estic al NATO”.

Toate acestea, precizează Strategia Națională de Apărare „reclamă o postură națională de apărare consolidată” și descurajare Rusiei cu sprijinul aliaților.

Este pentru prima data după cel de-al Doilea Război Mondial când România își asumă programatic, printr-un document public, atitudinea față de Rusia.

Agresivitatea Federației Ruse este o sintagmă care apare de cel puțin două ori, în vreme ce descrierea peisajului de securitate, sugerează fără dubii că Rusia este percepută ca inamic.

Sursa: Europa Liberă

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.