Încep să apară detalii despre rețeta financiară pregătită de Kereskenyi pentru al treilea Pod peste Somes, așa-numitul ”Pod Govor-Gabor”

4

Al treilea pod peste Somes, care are deja (re)numele de ”Podul Govor-Gabor” (n.red. dat fiind că acești doi politicieni deja se manifestă în spațiul public ca ”mamăl și tatăl” podului de 35 de milioane de euro), ridică tot mai multe semne de întrebare.

Costurile pentru construirea podului vor fi acoperite din fonduri publice ale municipalității și printr-o finanțare de la Ministerul Dezvoltării:

  • Municipalitatea va plati 50 milioane de RON din imprumutul de 32 de milioane de euro, pe care CL Satu Mare i l-a aprobat primarului Kereskenyi și încă vreo 10-15 milioane lei, din bugetul local;
  • Guvernul, mai exact Ministerul Dezvoltarii, ar urma să finanțeze cu aproape 90 de milioane de RON, prin PNDL2. Astfel s-ar ajunge la o sumă totală de 155 milioane lei, pentru construcția podului Govor-Gabor.

Sumele sunt impresionante, asa cum ni se promite – dinspre domnii Govor si Kereskenyi – ca va fi si podul.

Sătmărenii au vazut niște machete, până acum, ca să nu se plângă de lipsa de transparență a municipalității; în schimb, au fost asigurati de Mircea Govor că va fi un pod foarte bine-construit de noul constructor favorit al acestuia – firma Strabag. Iar acest lucru nu poate, decât să convingă!

Interesant este că – daca privesti, cu atenție, bugetul acestei investiții atât de dragă, și lui Govor, și lui Gabor – descoperi lucruri, ce ridică și mai multe suspiciuni, mai ales când te gândești la Tehnic Asist, la Mircea Govor, care pretinde că e implicat în proiect, la rateuri, precum Autostrada Codrului… sau la cât de puține finanțări europene s-au atras în mandatul lui Kereskenyi.

Iată un aspect interesant din bugetul de cheltuieli pentru construirea podului Govor-Gabor.

În captura foto de mai sus, din bugetul de cheltuieli pentru construirea Podului Govor-Gabor, atrage atenția suma prevăzută pentru serviciile de supervizare a lucrărilor. Suma este, conform surselor noastre, de aproape 4 ori mai mare decât se prevede în astfel de bugete pentru aceste servicii, în mod normal.

Sursele noastre susțin că nivelul maximal de cheltuieli la acest subcapitol bugetar al supervizării lucrărilor ar fi trebuit să nu treaca de 1%, dar, de obicei, este cam 0,75% din valoarea investiției de bază.

După calculele noastre, ar fi trebuit ca, în bugetul de cheltuieli, la subcapitolul supervizare lucrări pentru pod, să fie prevăzuți cam 1 150 000 RON, dar municipalitatea a prevăzut peste 6 milioane de lei.

Adică, în jur de 4%!!

Mai exact, cine a făcut bugetul pentru construcția podului a considerat că ”supervizarea lucrărilor” trebuie plătită ”împătrit” față de cum se plătește normal…

E vorba, totuși, de bani publici, ba chiar o parte sunt bani pentru care Sătmărenii vor plăti rate , lunar, timp de 15 ani.

Merită analizate sumele pe care vrea municipalitatea să le cheltuiască cu acest pod.

E nevoie de mai multă transparență, iar această dezvăluire face acest deziderat și mai justificat.

Primarul e bine să explice, cât de curând, dacă acest subcapitol este singurul umflat (de 4 ori !!) din bugetul de cheltuieli pentu construirea acestui al treilea pod peste Someș…

Ar fi interesant de văzut și ce firmă va asigura această ”supervizare”, contra 6 mil RON, bani publici, dar, despre toate acestea, suntem siguri, vom vorbi destul de mult în viitorul apropiat…

Și tot la capitolul ”coincidențe” ar fi faptul că, spun sursele noastre, fiul domnului Govor a devenit, de asemenea, foarte “afectuos” cu podul, în condițiile în care deja care s-a ”conectat” la acesta, devenind intermediarul serviciilor de transport în afacerea ”podul 3 Govor-Gabor” peste Someș…

Citiți și…

Consilier local, despre cel de-al treilea pod: S-au pierdut mulți bani din cauza incompetenței administrative. Ce NU s-a făcut pentru reușita celui de-al treilea pod (zona ștradului)

”Părintele spiritual” al Tehnic Asist în Satu Mare a ieșit la vânătoare de alianțe, ca să se mufeze, din nou, la ciolan. Similitudini între Autostrada Codrului și al treilea pod peste Someș…

Kereskenyi a explicat de ce vrea să împrumutăm 32 milioane de euro: pentru ca el să poată mima că atrage fonduri europene și că ne face pod. Pe banii noștri: și fondurile europene, și podul!

 

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.