Președintele Iohannis, la marcarea a 140 de ani de relații diplomatice România-SUA: ” Pentru România, Statele Unite ale Americii au dovedit că sunt aliatul ferm de care avem nevoie în momente importante”

0

Cu prilejul împlinirii a 140 de ani de relații diplomatice între România și Statele Unite, Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj, prin care recunoaște imporanța parteneriatului strategic cu aliatul american.

“La data de 14 iunie 2020, România celebrează împreună cu Statele Unite ale Americii 140 de ani de relații diplomatice. Este un drum lung pe care cele două state l-au făcut împreună, dar și un proces de o extraordinară complexitate, care a cunoscut în ultimele decenii o dezvoltare constantă și consistentă, ajungând în prezent la un nivel de excelență fără precedent, susținut de un dialog politic dens și o cooperare foarte eficientă. Au contribuit la aceste evoluții atât împărtășirea valorilor democratice, cât și dedicația pentru consolidarea cooperării bilaterale a unor generații succesive de oameni politici, diplomați, artiști, reprezentanți a numeroase corpuri profesionale și sociale”, a spus Iohannis, într-un mesaj remis de Administrația Prezidențială.

”Pentru România, Statele Unite ale Americii au dovedit, mai ales în ultimele două decenii, că sunt aliatul ferm de care avem nevoie în momente importante, însoțindu-ne astfel statornic pe calea aleasă de țara noastră pentru consolidarea securității și prosperității cetățenilor săi. La rândul său, România și-a conturat profilul de partener de încredere și aliat NATO activ, care își asumă angajamente puternice și contribuie la securitatea comună împreună cu Statele Unite, prin participarea consistentă la misiuni precum cea din Afganistan sau prin consolidarea apărării pe flancul estic al Alianței”, a mai spus președintele.

În continuarea mesajului său, Iohannis a amintit că Declarația Comună adoptată la Casa Albă la 20 august 2019 a adăugat noi sfere de cooperare dimensiunii Parteneriatului Strategic bilateral.

Parcursul ascendent al relațiilor noastre bilaterale este pus în valoare de Parteneriatul nostru Strategic pentru secolul XXI, dimensiune esențială a politicii externe a României, care oferă perspective ample de cooperare într-o arie largă de domenii – politic, securitar, economic, cercetare, tehnologie, știință și educație, contacte inter-umane. Vitalitatea parteneriatului a fost reconfirmată în ultimul an inclusiv prin adăugarea de noi sfere de cooperare, în domenii de înaltă tehnologie, cu implicații de ordin economic, social și politic pentru următorul deceniu – așa cum o arată Declarația Comună pe care am adoptat-o împreună cu Președintele Statelor Unite pe 20 august 2019, în cadrul vizitei mele la Casa Albă”, a precizat președintele.

Klaus Iohannis a remarcat, de asemenea, soliditatea și solidaritatea pe care România și SUA și-au manifestat-o în contextul pandemiei de COVID-19.

Relația privilegiată în cadrul Parteneriatul Strategic ne oferă un reper solid în contextul unei lumi aflate într-o profundă și rapidă schimbare, o lume dominată de numeroase provocări de securitate, la care s-a adăugat, anul acesta, lupta pe care toate statele lumii au dus-o cu pandemia de COVID-19. Încă o dată, într-un context atât de complex, România și SUA au știut să dea măsura solidității și solidarității în relația noastră bilaterală, acordându-și reciproc ajutor și demonstrând practic valoarea acțiunii comune în favoarea propriilor cetățeni“, a mai spus șeful statului.

Este o mare satisfacție să constat că, la 140 de ani de la stabilirea lor, relațiile diplomatice dintre România și Statele Unite ale Americii sunt mai puternice ca oricând. În calitate de Președinte al României, sunt profund angajat, atât personal, cât și în numele țării mele, pentru aprofundarea și dezvoltarea, și pe mai departe, a Parteneriatului Strategic româno-american și a parteneriatului transatlantic!“, a conchis Klaus Iohannis.

Relațiile diplomatice dintre România și Statele Unite ale Americii au fost stabilite la 14 iunie 1880 când Președintele SUA, Rutherford B. Hayes, l-a numit pe Eugene Schuyler în calitate de Agent Diplomatic și Consul General al SUA la București, conform Ministerului Afacerilor Externe.

 

Sursa: Calea Europeană

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.