Un matematician născut în Timișoara a câștigat ”Nobelul” Austriei

0

Adrian Constantin, un matematician originar din Timişoara şi stabilit în Austria, a obţinut premiul Wittgenstein.

Acesta este cel mai valoros premiu acordat oamenilor de ştiinţă din Austria.

„Cel mai important premiu ştiinţific acordat în Austria, în valoare de 1,5 milioane de Euro, tocmai a fost câştigat de un matematician român, născut la Timişoara (unde a şi făcut liceul Lenau): Adrian Constantin”, a scris sâmbătă, pe Facebook, Vlad Mixich, conform ziarului Adevărul.

Adrian Constantin este unul dintre cei mai citaţi matematicieni din lume şi premiul Wittgenstein este considerat Nobelul Austriei: în juriu sunt laureaţi Nobel, câştigătorul e mediatizat şi cei mai importanţi politicieni austrieci se trag în poză cu el”, a transmis Mixich.

Imagini de la decernarea premiului obţinut de Adrian Constantin au fost publicate şi pe site-ul Universităţii din Viena, unde Adrian Constantin este profesor la Facultatea de Matematică.

 

Potrivit Universităţii din Viena, matematicianul a declarat că va folosi premiul pentru a cerceta curenţii de val din atmosferă.

„Cercetările sale despre modul în care se sparg undele au pus bazele investigării matematice riguroase a singularităţilor în ecuaţiile diferenţiale parţiale neliniare ale fluxurilor de fluide”, a declarat preşedintele juriului, Janet Wolff (Universitatea din Manchester), citat de rador.

Adrian Constantin a studiat la Universitatea Sophia-Antipolis din Nisa. Şi-a luat doctoratul în 1996 la Institutul Courant de la New York University. Cariera sa profesională continuă l-a dus de la Universitatea din Basel şi de la Universitatea din Zürich la Universitatea Newcastle din Anglia şi mai departe, la Trinity College Dublin. Din septembrie 2008, cercetătorul Adrian Constantin predă la Facultatea de Matematică a Universităţii din Viena.

Sursa: Adevărul. ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.