Avocatul Marian Horotan, despre relația Tehnic Asist-CJ Satu Mare, în chestiunea Autostrăzii Codrului: ”Soția” a vrut divorțul, dar Pataki s-a opus și l-a contestat!

2

Foarte multe ”stângăcii” juridice în conflictul CJ  Satu Mare- Tehnic Asist din jurul reabilitării DJ 193A atrag atenția, inclusiv unui neprofesionist al domeniului…

Pentru a înțelege mai clar despre ce e vorba, am antrenat o discuție cu un om, care a studiat – ca profesionist al Dreptului – speța dezastrului total de la Autostrada Codrului – este vorba de avocatul Marian Horotan.

Horotan nu a ezitat să expună public, cu ocazia protestului de joi de la Amați, câteva aspecte ce surprind în relația ”cu năbădai” dintre CJ Satu Mare și constructorul favorit al CJ-ului lui Govor și Ștef, Tehnic Asist…

 

Reporter: Ca avocat, luând în considerare cele întâmplate în relația contractuală CJ Satu Mare – Tehnic Asist, din punctul de vedere al lucrărilor la Autostrada Codrului, ce vă spune experiența că s-a întâmplat? E vorba de incompetență, e vorba de rea-voință, e întâmplare?

Avocat M. Horotan: Nu pot să speculez în sensul unui răspuns, care să decidă dacă e incompetență sau rea-voință la CJ Satu Mare, însă pot să vorbesc, obiectiv, în următorul sens: Tehnic Asist a avut vreo 6 contracte, cum este cel de la Autostrada Codrului… La Odoreu, la Socond, s-a putut renunța la contract și s-au dus la bun-sfârșit lucrările. La Consiliul Județean, în chestiunea Autostrada Codrului, în schimb, nu, ceea ce e greu de înțeles. Am mers în audiență la dl. Președinte Pataki Csaba, i-am expus aceste chestiuni, l-am întrebat și de ce în unul dintre dosarele pe rol a pierdut pe motiv de depunere a documentelor TARDIV, adică nu s-a încadrat în termen să conteste în instanță, în dosarul cu Tehnic Asist și a pierdut procesul. Mi-a spus că tardivitatea a fost deliberat- generată de Tehnic Asist, care l-a notificat prea târziu, în legătură cu intrarea în insolvență…

 

Reporter: Stați, ca să înețelegem, deci Pataki are în mână un cartof fierbinte, adică celebrul Tehnic Asist, firmă care e prin dosarele DNA, alături de Mircea Govor, despre care se știe, de peste doi ani, că-și cere insolvența, iar dl. Pataki își lua informările despre contractele de reabilitare a drumurilor din subordine, direct de la Tehnic Asist?! Alte surse nu avea…?

Avocat M. Horotan: Din nou, nu aș specula, însă așa mi-a justificat sentința defavorabilă, pe motiv de tardivitate. Și nu e  doar acest dosar… Mai este celălalt, care are termen în 23 sau 24 septembrie, în fază de apel. Pe fond, acest dosar a fost pierdut de CJ Satu Mare la Tribunalul Botoșani, deci e greu de crezut că, la apelul din septembrie, se va schimba ceva.

 

Reporter: E vorba de dosarul, în care Pataki solicită soluționarea conflictului pe cale ”amiabilă”, cred… Nu vi se pare cam ”moale” atitudinea, după câte au suferit Codrenii, din cauza bătăii de joc de pe DJ 193A, de atât timp!?

Avocat M. Horotan: Exact, acel dosar! Poate fi ”moale” atitudinea, poate fi nepăsătoare, însă altceva mi se pare mai bizar: faptul că Tehnic Asist a vrut să scape de contract, a cerut renunțarea la acest contract în justiție, dar CJ Satu Mare s-a opus. Așa se rezolvau lucrurile simplu; de altfel, i-am și zis d-lui Pataki, în cadrul întâlnirii de la CJ Satu Mare. Aceasta era soluția simplă, însă el mi-a răspuns că s-ar fi generat o situație juridică destul de complicată, dacă se renunța la contract, trebuia să facă noi licitații, ceea ce ar fi fost de durată, ș.a.m.d. Pe scurt, prea multă bătaie de cap… A ales calea comodă, iar, acum, ne aflăm într-o situație mai nefericită, decât scenariul-alternativă. Cei din Socond și Odoreu au ales să scape de Tehnic Asist și se află într-o situație infinit mai bună, decât CJ Satu Mare și Autostrada Codrului

 

Reporter: Ați zis că CJ Satu Mare putea scăpa de Tehnic Asist, lucru cerut chiar de aceștia în justiție, dar… Consiliul Județean S-A OPUS?!

Avocat Marian Horotan: Exact. Consiliul Județean a contestat solicitarea Tehnic Asist de a renunța la contractul pentru Autostrada Codrului. Așa ceva e de un umor incredibil, negru, aș zice… E ca la un divorț, soția – în cazul de față, Tehnic Asist – zice ”mi-ajunge, nu mai vreau să fim împreună și înregistrează la Tribunal cerere de divorț”, în schimb soțul – în cazul de față CJ Satu Mare – se opune și CONTESTĂ CEREREA DE DIVORȚ…! Eu acest demers nu pot să-l înțeleg! La acest contract, trebuia reunnțat demult!

Reporter: Ce opțiuni juridice există pentru ca victimele – oamenii afectați de acest ping-pong greu de urmărit dintre CJ și Tehnic Asist – să fie depăgubite?

Avocat Marian Horotan: Eu am propus să înființăm o asociație, care să-i reprezinte pe toți cei afectați de această situație nefericită și să intentăm proces în civil, pentru a solicita despăgubiri de la CJ Satu Mare. Oamenii au cheltuit zeci de mii de lei pe reparații la mașinile stricate de craterele de pe DJ 193A și și-au periclitat sănătatea, inhalând praful de pe acest drum, cineva trebuie să răspundă, pentru că această situație nu e întâmplătoare, nu a venit de undeva din univers, ci a fost generată de decizii umane, decizii proaste. Lucrurile nu pot rămâne așa, cineva trebuie să plătească!

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.