Demisii în masă ale jurnaliștilor de la portalul Index din Ungaria, în semn de protest față de presiunile politice

0

Sute de persoane s-au adunat vineri seara la sediul publicației independente Index.hu, în semn de solidaritate cu jurnaliștii care au demisionat în masă, din pricina presiunilor politice, care au condus la demiterea de către șeful Index a redactorului -șef Szabolcs  Dull.

Index este deținut de către o fundație controlată de László Bodolai.

Demisiile jurnaliștilor au survenit, ca urmare a faptului că, în ciuda insistențelor acestora ca redactorul-șef Dull să fie repus pe funcție, Bodolai a refuzat. Motivul invocat de ultimul este ”lipsa de încredere față de redactorul-șef, care face imposibilă o eventuală colaborare între cei doi”.

Presa speculează că toate aceste evenimente, ce afectează îngrijorător independența presei din Ungaria nu ar fi independente de o strategie a guvernului naționalist de la Budapesta, premierul Orban arătând predilecție, în ultimul timp, în direcția reducerii la tăcere a vocilor critice.

Acestea acuzații au fost respinse de Ministrul de Externe Peter Szijjarto, fiind categorisite drept neadevărate: ”Cum ar putea Guvernul să intervină în decizii luate la instituții media aflate în proprietate privată?!”, s-a întrebat acesta, în cadrul unei conferințe de presă organizată în cursul unei vizite în Portugalia.

Reprezentanți UE au reacționat la toate acestea…

„Mi-am exprimat îngrijorările serioase legate de situația presei ungare în general și despre situația de le Index”, a declarat Jourova, care este vicepreședinte al Comisiei Europene pentru valori și transparență.

Sursa: index.hu, g4 media, trtworld

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.