La un an de la preluarea guvernării de către PNL, liderii din Satu Mare ai partidului au vorbit despre realizările unui an de guvernare, în condiţii dificile cauzate de pandemie.
La conferința de presă au fost prezenți Adrian Cozma, candidatul PNL la alegerile parlamentare, alături de Ovidiu Duma, primarul orașului Ardud și candidatul PNL la Senat, și consilierul județean Cristian Beșeni.

Liderul PNL, Adrian Cozma, a prezentat măsurile de sprijin pe care PNL le-a implementat în timpul pandemiei, pentru a atenua efectele crizei economice.

Liberalii i-au acuzat pe social democrați de ipocrizie atunci când solicită în campanie bani pentru spitale și pentru dotarea acestora, având în vedere că nu au investit în Sănătate.

Cozma a spus că măsurile luate vor duce la limitarea răspândirii, în schimb a arătat cu degetul spre PSD, care a contesta măsurile de carantinare.

”În 2019, când am preluat guvernarea, pentru 2020 ne așteptau deja 50 de miliarde de lei, bani împrumutați în trecut, care trebuiau plătiți și facturi neplătite de 30 de miliarde de lei. În primele două luni a trebuit să plătim acele facturi restante și a trebuit să construim bugetul pentru 2020. Am construit bugetul cu obiectivul clar de a arăta o consolidare fiscală și o mai mare importanță a investițiilor. Este un alt angajament pe care l-am făcut după ce PNL preluat guvernarea, de a aloca mai multe resurse investițiilor și de a nu retrage aceste resurse și a le aloca către alte sectoare din economie. În ciuda crizei economice, Guvernul liberal a alocat o sumă record pentru investiții – 35,4 de miliarde de lei.”

Cozma a amintit o parte dintre măsuri luate de Ministerul Finanțelor:

”Măsuri luate de Ministerul Finanțelor:
• Corectarea unor greșeli ale guvernului PSD prin ordonanța 1/2020. Au fost eliminate: supra-acciza la carburant, ceea ce a însemnat imediat o reducere a costului prețului la pompă de care au beneficiat toți românii, impozitarea contractelor part-time, toate taxele introduse de ordonanța 114 care a distrus și în 2019 a aruncat sectorul industrial în recesiune.
• Pandemia COVID-19 a prins România cu zero stocuri de medicamente și materiale sanitare, după ce guvernul PSD a preferat să folosească banii în alte scopuri. Guvernul PNL a pregătit rapid stocurile de rezervă și a alocat banii necesari pentru achiziția de echipamente și materiale necesare în regim de urgență.
• Prorogarea termenului de plată pentru impozitul pe clădiri, impozitul pe teren, respectiv impozitul pe mijloacele de transport de la 31 martie 2020 la 30 iunie 2020;
• Amânarea ratelor la credite pentru o perioadă cuprinsă între o lună și nouă luni, care să nu depășească data de 31 decembrie 2020. De această măsură au beneficiat 321.000 de români.
• După eliminarea taxelor și în plină criză, Guvernul PNL a adus deja trei luni la rând – august, septembrie, octombrie 2020 – mai multe venituri la buget decât PSD în 2019. În septembrie 2020, la buget au intrat cu 7,6% mai mulți bani decât în septembrie 2019” – a exemplificat Adrian Cozma.
Totodată, Adrian Cozma a explicat că IMM Invest este cel mai de succes program din ultimii 30 de ani de zile, deja sunt aproape 20.000 de firme care au beneficiat, plafonul de 15 miliarde de lei garanții a fost epuizat. Plafonul a fost ridicat la 20 de miliarde de lei și dacă va fi nevoie și mai sus.
Acesta a făcut publice date concrete din activitatea Guvernului Orban. Astfel, în primele 10 luni, prin Planul Național de Investiții și Relansare Economică, Guvernul PNL a injectat suplimentar în economie 68 miliarde lei, dintre care 30 miliarde lei (2.9% din PIB), prin scheme de garantare pentru asigurarea lichidității companiilor și 38 miliarde lei (3.4% din PIB), pentru alte măsuri de sprijin, între care:
• 16,5 miliarde lei scutiri de taxe și impozite și amânarea plăților obligațiilor fiscale curente de care au beneficiat peste 350.000 contribuabili. Acești bani au rămas în economie.
• 7,2 miliarde lei – măsuri de sprijin pentru salvarea locurilor de muncă: plata șomajului tehnic pentru 1,4 milioane angajați în timpul stării de urgență și decontarea a 41,5% din salariu pentru cei reveniți la muncă după șomajul tehnic.
• 5,5 miliarde lei – rambursări de TVA. În 2020, au fost soluționate 71.186 cereri de rambursare TVA, cu 12.589 mai multe față de anul precedent. Guvernul PNL a plătit cu peste 3,1 miliarde lei rambursări TVA mai mult decât PSD în anul trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.